BEOGRAD, NOVI SAD – U Srbiji je od početka pandemije registrovano 717.549 slučajeva zaraze koronavirusom, od 4.496.985 testiranih uzoraka. Od kovida 19 preminula su 7.072 obolela, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs. Procenat smrtnosti je 0,99 odsto. Na bolničkom lečenju je 277 pacijenata, od kojih je šest na respiratoru. Srbija je daleko od kolektivnog imuniteta, a mnogi ne poštuju preventivne mere, pa će od danas biti mnogo intenzivniji nadzor inspekcije.

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković kaže da će Radna grupa dati posebnu, novu instrukciju za mnogo intenzivniji nadzor po pitanju sprečavanja širenja kovida 19.

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 69 osoba od 4.874 testirana uzorka. Od posledica zaraze preminule su dve osobe.

Najviše novozaraženih koronavirusom registrovano je u Beogradu – 20. Po pet novih slučajeva zabeleženo je u Smederevu i Aleksincu, a po četiri slučaja registrovana su u Novom Sadu, Nišu i Paraćinu.

Najlošiji rezultat među nevakcinsanima je među mladima, kojih je tek oko 15 odsto imunizovano. Najčešći razlog za njihovu neodlučnost da se vakcinišu su dezinformacije na društvenim mrežama.

RTS, RTV, Tanjug