BEOGRAD – Na sajtu Atlantskog saveta objavljen je clanak o velikom uspehu vakcinacije protiv korona virusa u Srbiji, u kojem se ukazuje kako je “vakcina diplomatijom” predsednik Aleksandar Vučić “ukrao šou”.

U tekstu se navodi da je 11 dana nakon što je proglašena globalna pandemija kovid-19, TV publika u Srbiji doživela izvanredan prizor i podseća da je predsednik Vučić poljubio kinesku zastavu u znak zahvalnosti za medicinsku i zaštitnu opremu, a kinesko medicinsko osoblje sletelo je u Beograd 22. marta prošle godine. Preko noci su širom srpske prestonice nikli bilbordi na kojima je predsednik Kine i natpis “Hvala, brate Si”, navodi se u tekstu objavljenom na sajtu Atalnskog saveta.

Ocenjuje se da je izvor ovog, kako je navedeno, pravog primera kineske diplomatije, izgrađen na naprednim ekonomskim i diplomatskim vezama Pekinga i Beograda. Navedeno je da je nakon medicinske pomoći koja je stigla u Srbiju Kina finansirala mrežu laboratorija za testiranje na korona virusa. Sredinom januara u Srbiju je sleteo drugi avion, koji je isporučio milion doza kineske vakcine “Sinofarm”, koje je dočekao predsednik Vućić.

Pola godine kasnije, kako se ističe u tekstu, narativ se promenio. Više nije reč o tome da Kina napada Zapad sa Balkana, već o sposobnosti Srbije da, kako je navedeno, uradi više od onoga što se očekivalo da može. Srpske vlasti postigle su impresivan napredak u vakcinisanju svojih građana i upotrebi vakcina kao “diplomatskog alata”.

Tanjug

Foto: instagram