Bratunac: Služen parastos za 3.267 ubijenih Srba iz srednjeg Podrinja

BRATUNAC – Na groblju u Bratuncu danas je služen parastos za 3.267 Srba iz srednjeg Podrinja koje su ubile muslimanske snage tokom proteklog rata, među kojima su i oni ubijeni na Petrovdan pre 29 godina u bratunačkim i srebreničkim selima, javlja RTRS. Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Bratuncu da je stradanje srpskog naroda u Podrinju u minulom ratu ostalo nekažnjeno, dok se Srbima sudi i za komandnu odgovornost.

On je naveo da je za oko 3.500 srpskih žrtava presuđena jedna sramotna i ponižavajuća presuda. Višković je ocenio da se sve nastoji podrediti 11. julu 1995. godine i stradanju Bošnjaka. Mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji je služio parastor, poručio je da će srpski narod svedočiti istinu da su Srbi stradali u Podrinju i da je uloga crkve da sačuva uspomenu na žrtve ovih zločina.

Nakon parastosa delegacije će položiti cveće i odati počast žrtvama kod Spomen-krsta na groblju u Bratuncu podignutog u čast svih poginulih srpskih civila i boraca iz regije Birač. Obeležavanje 29 godina od stradanja Srba iz srednjeg Podrinja organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova, navodi RTRS.

FoNet

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *