BEOGRAD – Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Petrovdan, praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu. Sveti apostoli Petar i Pavle smatraju se prvim propovednicima i učiteljima novozavetne vere, a zaslužni su za krštenje prvih vernika i njihovo prevođenje u hrišćanstvo.

Sveti apostol Petar bio je ribar i prvi je od učenika jasno izrazio veru u Isusa. Prema predanju, posle jedne njegove besede u Jerusalimu u hrišćanstvo je prešlo oko 3.000 ljudi. Lečio je bolesne, vaksrsavao mrtve, čak su se od senke njegove isceljivali bolesnici.

Po zapovesti cara Nerona Petar je osuđen na smrt. Raspet je na krstu, ali glavom nadole jer je smatrao da je nedostojan da bude pogubljen na isti način kao Hrist. Sveti apostol Pavle prvo je bio farisej i progonio hrišćane, ali je potom prihvatio hrišćanstvo i postao jedan od najvećih propovednika. Pogubljen je u Rimu, u vreme cara Nerona, kad i apostol Petar. Prema narodnoj tradiciji praznovanje Petrovdana započinje veče pre, kada se pale lile, buktinje od mlade kore divlje trešnje ili breze na mestima gde se narod okuplja, na trgovima i raskršćima, a simbolišu nekadašnje progone hrišćana.

Petrovdan mnoge srpske porodice slave kao krsnu slavu.

Tanjug

Foto: spc.rs