Filmsko leto na RTV-u: Noćni letnji vikend bioskop

NOVI SAD – U okviru letnje programske šeme Radio – televizije Vojvodine, od 11 jula, večernji termini subotom i nedeljom biće rezervisani za filmski ciklus „noćni letnji vikend bioskop“, u okviru kojeg će biti emitovana najatraktivnija filmska ostvarenja.

Prvi film u nizu kojim započinjemo ovaj ciklus, ostvarenje škotskog reditelja Pitera Malana, “Sestre Magdalene” (The Magdalene sisters, 2002) možete pogledati u nedelju 11. jula u večernjem terminu od 23 časa. Ovaj film, zasnovan na istinitim događajima, premijerno je prikazan na venecijanskoj Mostri osvojivši prestižnu nagradu “Zlatni lav”.

Samostan Sv. Magdalene u Irskoj vodile su sestre milosrdnice u ime Katoličke crkve. Mlade devojke su tamo slale porodice ili sirotišta, a tamo su ih zatvarali i slali da rade u praonicama, gde su mogle da iskupe svoje grehe. Njihovi gresi su se razlikovali – od neudate majke do previše lepe ili previše ružne, prostodušne ili previše pametne… Kako bi iskupile svoje „grehe“ radile su 365 dana u godini neplaćene, izgladnele, izložene ponižavanju, silovanju, fizičkom kažnjavanju i dr. Tamo su živele i umrle hiljade žena.

Ljubavni triler Huseina Aminija, „Dva lica januara“ (The two faces of January, 2014) biće prikazan naredne subote 17 jula u terminu od 22:30 na našem Prvom programu.

Glamurozni američki par, harizmatični Čester MekFerland i njegova zavodljiva žena Kolet stižu u Atinu brodom preko Korintskog kanala. Dok razgledaju grad, susretnu Rajdala, mladog Amerikanca koji govori grčki i radi kao vodič. Privučen Koletinom lepotom i impresioniran Česterovim bogatstvom i sofisticiranošću, Rajdal rado prihvata njihov poziv na večeru. Ali ništa nije kako se čini jer par krije brojne mračne tajne.

Kada ih Rajdel poseti u njihovom luksuznom hotelu Čester ga zamoli da prebace telo onesvešćenog čoveka za kog tvrdi da ga je napao. Rajdal se uvlači u nemoguću priču, a kako raste njegova simpatija prema ranjivoj Kolet, u Česteru se budi paranoja i ljubomora.

RTV (Jovica Tojagić)

Foto: RTV

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *