NOVI SAD – Udruženje „Život kao inspiracija“ pokrenulo je, u saradnji sa muzičkom školom „Isidor Bajić“ i Udruženjem „Porodica avantura“, projekat „Na lepom plavom Dunavom“. Reč je o laganoj plovidbi Dunavom, uz zvuke klasične muzike, koja se održava četvrtkom od 18 časova.audio icon
Do sada su priređena dva koncerta, a interesovanje Novosađana je veliko, kaže Ljiljana Maširević iz Udruženja „Život kao inspiracija“. Manifestaciju organizuju po prvi put ove godine.

“Suština projekta je u senzibilisanju ljudi da što više vremena provode u prirodi ali i u kvalitetnim kulturnim sadržajima koje Novi Sad kao prestonica EPK može da ponudi.

Plovidbe su jako interesantne, traju u proseku tri sata. Kreće se sa Kamenničke Ade odnosno sa Kamenjara, dok studenti muzike u nekoliko blokova izvode svoje numere. Pri tom, Ana Kovačić, naša saradnica koja je zadužena za programski deo, najavljuje priče koje bi bile zanimljive našim saputnicima.

Katamaran ide izuzetno polako, i ide uz obalu tako da nas čuje publika i sa kopna te kad nas čuju i ugledaju, vide oznake na njemu, i vrlo brzo im bude jasno o čemu se radi.

Ova godina je namenjena promotivnim aktivnostima, želimo Novosađane da naviknemo na ovako lepe sadržaje a potom da sledeće godine uživamo u nešto drugačijim koncertima koji će biti realizovani na nedosegnutim plažama, kao što su Ljubavno ostrvo, Majmunsko ostrvo, plaža u Begeču i Rakovački zaliv.

Ono što je kuriozitet programa a u sklopu obeležavanja Evropske prestonice kulture, jeste što će nam gosti biti iz ambasada podunavskih zemalja a izvodiće se komozicije autora iz tih zemalja.

Mimo planiranog današnjeg koncerta kada nastupa vokalni kvartert “Vita Brevis”, sledeće nedelje nas čekaju Ana Bajić i prijatelji. U pitanju su školovani muzičari koji izvode uglavnom klasičnu muziku ali na jedan prijemčljiv način.

Mislimo da je ovo jedan divan poklon Novosađanima.

Za koncert i plovidbu se prijavljuje putem udruženja “Život kao inspiracija” e-mailom zivotkaoinspiracija@gmail.com ili putem web stranice porodicaavantura, kao i putem fejsbuka ili instagrama za iste, ili preko Fondacije EPK 2021.

RTV (Jelena Glušica)

Foto: “Zivot kao inspiracija”