NOVI SAD – Mala dvorana SPC “Vojvodina” u Novom Sadu biće večeras sa početkom od 20 časova domaćin Svečanog koncerta Ansambla “Vila” SKUD “Železničar” iz Novog Sada.

Nakon održanog koncerta Narodnog orkestra Ansambla “Vila” 03.06.2021. kojim je posle duže pauze i nemogućnosti održavanja koncerata i javnih nastupa kao posledica mera uvedenih zbog COVID-19, otvorena sezona druženja sa publikom koja se kako je pomenuti koncert pokazao zaželela tradicionalne muzike i igre i deljenja lepe energije, ovog puta će imati priliku da uživa u igri i pesmi celokupnog Ansambla, ističe Ostoja Kalaba.

Na ovoj manifestaciji nastupiće više od stotinu izvođača: sve generacije igrača, pevača i svirača u okviru folklornih ansambala različitog uzrasta, Narodnog orkestra, Tamburaškog orkestra i Pevačke grupe.

Program koncerta je koncipiran tako da predstavlja spoj mladosti i iskustva, duhovnosti i tradicije, a pesmom i igrom izvođači će vas provesti kroz sve predele Srbije, preko Vojvodine, centralne i južne Srbije, naše duhovne kolevke Kosova i Metohije i još mnogo ostalih podneblja gde je srpski narod živeo, stvarao i negovao tradiciju i kulturu.

Folklorni ansambl “Vila” iz Novog Sada postoji od 1998. godine. Početak rada vezuje se za dan Svete Petke, 27. oktobar. Ansambl pripada Srpskom kulturno-umetničkom društvu “Železničar” iz Novog Sada, koje je nastalo pod okriljem Eparhije bačke 3. juna 1934. godine na dan slave Car Konstantin i carica Jelena.

Među mnogobrojnim uspesima Ansambla, tu su pobede i specijalne nagrade na Muzičkim festivalima folklora u Požarevcu 2006., Vršcu 2007., Obrenovcu 2012. i u Čačku 2015. godine.

U toku prethodne godine i početkom tekuće godine, Ansambl “Vila” je uspeo da predstavljajući Srbiju na međunarodnim festivalima ostvari najviša priznanja. Na svom prvom učešću na XVII Međunarodnom festivalu plesnih umetnosti i pesme koji se održao 30.08.2020. u ukrajinskom gradu Kropivnicki u Kirovogradskoj oblasti Folklorni ansambl “Vila” osvojio je najviše priznanje ovog festivala – SUPER GRAND PRI. Takođe, članovima Ansambla “Vila” pripala su najviša priznanja na XI Festivalu slovenske narodne pesme “Optinsko proleće 2021” koji od 2010. godine organizuje bratstvo manastira kraj drevnog grada Kozeljsk u Rusiji.

Ono čime se trenutno najviše ponosimo je najveće priznanje Srpske pravoslavne crkve – Orden Svetog Save drugog stepena, dodeljen 16. novembra 2016. godine na Đurđic – slavu Grada Novog Sada kao i najviše gradsko priznanje – Oktobarska nagrada Grada Novog Sada za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture i umetnosti, negovanjem narodnog stvaralaštva i tradicionalnih vrednosti dodeljene 23. oktobra 2018. godine.

Karte se mogu nabaviti u prostorijama društva u ulici Jovana Cvijića br. 7. ili na dan koncerta prilikom ulaska.

RTV

Foto: Spens