Navršava se 22 godine od ubistva 14 srpskih žetelaca, Petković u Starom Gracku

BEOGRAD – Navršava se 22 godine od zločina nad 14 Srba u Starom Gracku, kod Lipljana na Kosovu i Metohiji. Tog 23. jula 1999. godine na svojim njivama, dok su skupljali žito 14 žetalaca, civila, Srba je napadnuto i ubijeno, od strane pripadnika OVK. Zločin se dogodio desetak dana po dolasku međunarodnih vojnika. Staro Gracko je bilo pod kontrolom britanskih vojnika Kfora. Do danas počinioci nisu pronađeni i kažnjeni, podseća Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM.

“Ovo je tema o kojoj treba svi da dignemo glas. Zločin koji se desio za vreme međunarodnog mandata, zna se ko ga je počinio, ali epiloga nema”, rekao je Odalović za RTS.

Kaže da ovo govori da oni koji su došli na Kosmet nisu obavili svoju misiju nisu pružili bezbednost i sigurnost.

“Porodice sreću ljude koji u počinili zločin. Ove dane treba da pominjemo i da ih ne zaboravimo. Nikada neću odustati da se borim da se pronađu nestali. Otkopavanjem grobnica Srba počeće da se priča o Srbima. Suština je da se kosovsko društvo nije suočilo da su počinjeni zločini nad Srbima”, istakao je.

Dodaje da u Srbiji imamo presude za zločine, ali u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji niko nije odgovarao za zločine nad Srbima.

“Haški tribunal nije doneo ni pravdu ni pomirenje. Nemamo pravo da ćutimo, moramo o tome da govorimo. Ja ću se boriti da pronađem svaku osobu koja je nestala bez obzira na nacionalnost”, naveo je Odalović.

U Starom Gracku danas će biti održan parastos za 14 srpskih žetelaca kojem će prisustvovati i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković. Parastos će služiti episkop raško-prizrenski Teodosije.

Tanjug

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *