NOVI SAD – Novi Sad će biti domaćin Evropskog prvenstva u planinskom biciklizmu koje će biti održano od 12. do 15. avgusta na Petrovaradinskoj tvrđavi. Time je Srbija postala prva zemlja u regionu koja je dobila priliku da organizuje ovo značajno sportsko takmičenje, a održavanje trke rezultat je dugogodišnjeg rada Biciklističkog kluba Novi Sad i niza međunarodnih trka koje je klub do sad organizovao, saopštio je danas organizator.

Kako se navodi u saopštenju, očekuje se 500 učesnika iz 44 evropske zemlje.

“Staza kojom će voziti nalazi se na srednjovekovnoj Petrovaradinskoj tvrđavi, što ovo takmičenje čini jedinstvenim u odnosu na druga koja se mahom održavaju na planinama i u šumama. Petrovaradinska tvrđava odabrana je kao lokacija zbog koje će i sama trka biti vrlo atraktivna. Staza se delom pruža po bedemu tvrđave, vodi kroz podzemne tunele, a takmičari prolaze tik uz posetioce, pa će za mnoge to biti novo iskustvo u vožnji”, saopštio je organizator.

S obzirom na to da će prvenstvo biti održano nakon Olimpijskih igara u Tokiju, Novi Sad će biti u prilici da ugosti i olimpijce koji su nastupali u Japanu, pa će Novosađani moći da vide njihovo umeće i uživo.

Cilj načina na koje će takmičenje biti organizovano, kao i MTB sporta uopšte, jeste i zabava, edukacija, upoznavanje sa kulturno istorijskim nasleđem koje postoji na tvrđavi i dodatna afirmacija planinskog biciklizma u Srbiji.

RTV

Foto: Aleksandar Miškov