VELIKA PLANA – U Radovanjskom lugu kod Velike Plane danas je obeležena 2004. godišnjica ubistva vođe Prvog srpskog ustanka Karađorđa Petrovića. Obeležavanju 204. godišnjice Karađorđevog ubistva, po nalogu kneza Miloša Obrenovića, prisustvovao je i njegov potomak, princ Filip Karađorđević, u pratnji supruge princeze Danice.

Najpre je u Crkvi Zahvalnici služena Liturgija, a potom je sveštenstvo Eparhije braničevske služilo parastos na grobu vožda Karađorđa. Kako je saopšteno iz Kancelarije princa Filipa, nakon parastosa upriličen je bogat kulturno-umetnički program.

“Zahvalan sam parohu radovanjskom jereju Nikoli Stojancu i predsedniku opštine Velika Plana Igoru Matkoviću na sjajnoj organizaciji. Bilo je divno danas biti s njima i brojnim narodom u Radovanjskom lugu”, napisao je princ Filip na svom zvaničnom Tviter nalogu.

Radovanjski lug je spomen kompleks u šumi u ataru sela Radovanje, na osam i po kilometara od Velike Plane. Obuhvata obeleženo mesto ubistva i prvobitan grob vožda Đorđa Petrovića, kao i crkvu posvećenu Svetom arhangelu Gavrilu, poznatu i pod imenom crkva Zahvalnica, koja je sagrađenu 1920. u znak zahvalnosti za sva dela vođe Prvog srpskog ustanka.

Foto: ruma.rs