Orden Karađorđeve zvezde trećeg stepena za Filmski centar Srbije

BEOGRAD – Filmski centar Srbije odlikovan je ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena, koji se povodom Vidovdana tradicionalno dodeljuje zaslužnim institucijama i pojedincima. Ceremoniji dodele priznanja laueratima prisustvovala je predsednica Upravnog odbora FCS-a Jelena Trivan, kojoj je orden uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Tom prilikom Jelena Trivan istakla je da je posebno ponosna na činjenicu da je Filmski centar uspeo da vrati filmsku publiku u bioskope, kvalitetnim sadržajem i vrednim filmovima koji će ostati generacijama koje dolaze.

“Filmovi Južni vetar i Taksi bluz pokazali su da se domaći film vratio na velika vrata, dok o značaju filma Dara iz Jasenovca kao najgledanijem igranom sadržaju, nije potrebno posebno govoriti. Istovremeno, uspeli smo da obnovimo kulturu sećanja filmovima o Prvom svetskom ratu, Jasenovcu, filmu o žutoj kući, Dušanu Silnom…Definitivno je da FCS više nije mesto dogovorenih konkursa, već izrazito promišljene kulturne politike u kojoj za svakog ozbiljnog stvaraoca postoji mesto i velika podrška”, dodala je Jelena Trivan.

Samo u prethodnoj godini, Filmski centar Srbije podržao je 20 igranih filmova, među kojima je većina nagrađena značajnim priznanjima: film “Oaza”, dobitnik priznanja za Najbolji evropski film u sekciji Dani autora festivala u Veneciji, filmovi “Otac”, “Kelti”, “Šavovi” i “Malmkrog” dobitnici nekoliko priznanja na Berlinaleu, kao i film “U sumrak”, dobitnik priznanja u Kanu.
Pored oživljavanja srpske kinematografije, u Srbiji je samo u protekle tri godine digitalizovano 38 bioskopa, što je znatno doprinelo povratku publike bioskopskom platnu.

 

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *