NOVI SAD – U Novom Sadu je nakon teške bolesti preminuo dugogodišnji predsednik Zadružnog Saveza Vojvodine Radislav Jovanov. Bio je lider zadružnog pokreta ne samo u Vojvodini i Srbiji nego i u regionu. Rođen je 1955. godine u Čoki, a posle završene gimnazije u Senti, diplomirao je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.

U rodnom selu je bio direktor zemljoradničke zadruge, a od 2006. godine obavljao je funkciju predsednika krovne organizacije zadrugara Vojvodine. Zahvaljujući dugogodišnjem praktičnom radu u zadružnom sektoru stekao je veštine I znanja u oblasti menadžmenta u zadrugarstvu.

Dugi niz godina okupljao je zadrugare iz čitavog regiona, nastojeći da na tim susretima inicira razmenu iskustava i unapredi domaće zadrugarstvo.

Dao je nemerljiv doprinos razvoju zadrugarstva i afirmaciji udruživanja. Zalagao se za osnivanje specijaizovanih zadruga, intenzivne vidove poljoprivredne proizvodnje, a transfer znanja i novih tehnologija smatrao neprikosnovenom pretpostavkom uspeha u zadrugarstvu. Bio je član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije. Komemorativni skup predsedniku Zadružnog Saveza Vojvodine Radislavu Jovanovu biće održan u utorak 27. jula u 11 časova u velikoj sali Privredne Komore Vojvodine.

Tekst i foto: RTV