Procvat platnih transakcija u Srbiji – gotovo četvorostruki rast u 2021. godini

BEOGRAD – Pandemija koronavirusa je u velikoj meri uticala na poslovanje putem online platformi u Srbiji. Samo u oblasti online obrazovanja je zabeležen rast vrednosti transakcija za gotovo četiri puta u odnosu na 1. kvartal 2020. godine, dok je u poređenju sa 2019. godinom bilo 22 puta više klijenata, podaci su Payoneera, globalne platforme za međunarodna plaćanja. Porast je zabeležen i u drugim sektorima, kao što su IT kompanije, eCommerce i foto frilenseri.

Rad na daljinu je postao „nova normala“, a mnogi su počeli da traže nove mogućnosti za rad učeći nove specijalnosti i pružajući usluge online. Jedan od izuzetno uspešnih sektora je sektor online obrazovanja, koji čine pojedinci i profesionalci, uglavnom online nastavnici, koji svoje usluge nude i naplaćuju kroz online platforme specijalizovane za online edukaciju, u kojem konstantno raste broj korisnika, dok istovremeno još veći rast beleži prosečan prihod po korisniku.

Gledano po gradovima u Srbiji, Beograd se nalazi na prvom mestu po ukupnom obimu transakcija putem ove globalne platforme sa učešćem od 47 odsto. Zatim slede Novi Sad sa 17,9 odsto, Niš – 9,3 odsto, Zrenjanin – 5,5 odsto, Kragujevac – 2,4 odsto i Subotica – 2,1 odsto. U poređenju sa rezultatima obima transakcija po gradovima u prva tri meseca 2020. godine, najveći porast su zabeležili Leskovac – 119%, Zrenjanin – 87%, Kragujevac – 62%, Niš 33%, Novi Sad – 14% i Beograd sa 6%.

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *