NOVI SAD – Promocija romana Milana Belegišanina “Čovečuljak u krošnji” u izdanju “Akademske knjige” biće održana danas u 20 časova na brodu Zeppelin na Keju žrtava racije u Novom Sadu, saopštio je izdavač. O knjizi će govoriti izdavač Bora Babić, Ljiljana Pešikan-Ljuštanović i autor Milan Belegišanin. Urednik i moderator književnog programa je Đorđe Randelj.

“Roman pozorišnog i filmskog reditelja Milana Belegišanina “Čovečuljak u krošnji” oblikuje se na onoj izazovnoj, privlačnoj i teško odredivoj „ničijoj zemlji” koja deli roman za decu od romana o detinjstvu, ali i na razmeđi autobiografskog kazivanja i pisanja o stvarima koje su bitne za pojedinca i lirske romaneskne proze koja otelovljuje i osvetljava onaj „tamni talog duše” što ga, manje ili više osvešćen, svi nosimo iz najranijeg detinjstva. A upravo u tom prelivanju i treperenju žanrovskom i značenjskom gradi se duboka sugestivnost Belegišaninove proze. Prividno jednostavna topla priča o vlastitom detinjstvu prerasta u Belegišaninovom romanu granice tipičnog autobiografskog pripovedanja i postaje roman o inspirativnim i identitetskim potencijalima ranog detinjstva relevantan za svakoga ko zaviri u senku njegove čudesne krošnje”, mišljenja je Ljilјana Pešikan-Ljuštanović.

Milan Belegišanin (Novi Sad, 1956), reditelj i književnik, živi u Starom Rakovcu, podno Fruške gore. Za pozorišne predstave, koje je režirao, dobio je brojne pokrajinske, republičke i savezne nagrade. Njegovi dokumentarni filmovi (Krik, Šaputanje života, Lasta…) pobedili su na mnogim značajnim festivalima u zemlji i svetu. Za ukupan stvaralački rad 2008. godine dobio je nagradu „Slavuh Hadžić”, a 2014. godine i Oktobarsku nagradu Opštine Beočin. Najvažnija prozna dela: Snovi zatravljenih kula (1993); Svetonikoljska noć (1994); Horg (1997); Krila (1999); Okamenjene molitve (2001) – knjiga je bila u užem izboru za Ninovu nagradu; Kamen u žitu, trilogija (2008); Lina Šaš (2010); Zmaj (2012); Šesti red (2014). Zaposlen je kao reditelj na RTV Vojvodine.

RTV

Foto: Akademska knjiga