NOVI SAD – Pozicioniranje Novog Sada kao jednog od centara evropskog kulturnog života tokom 2022. godine, kroz povezivanje lokalne, evropske, pa i svetske umetničke scene, jedno je od glavnih načela projekta Evropske prestonice kulture. Na temeljima te ideje i u cilju obogaćivanja programa planiranog za 2022. godinu, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” raspisala je Javni konkurs za sufinansiranje programa saradnje s Japanom koji će biti realizovani u godini titule u Novom Sadu i okolini.
Radi boljeg povezivanja sa japanskom kulturnom i umetničkom scenom, Fondacija je ostvarila saradnju sa EU – Japan festom, koji će kroz ovaj konkurs podržati projekte saradnje sa japanskim umetnicima i organizacijama koji se uklapaju u koncept programa za godinu titule.

Očekivane vrste izraza jesu popularna i klasična muzika, film, književni događaji, baština u savremenoj interpretaciji, fotografija, (novi) mediji i tehnologije, dizajn, ulična umetnost, novi cirkus i ulični teatar, scensko izvođenje savremenog dramskog teksta, savremeni ples, vizuelne umetnosti i slično.

Zainteresovani na javni poziv mogu da se prijave do 10. avgusta 2021. godine, a više informacija o kriterijumima, potrebnoj dokumentaciji, kao i prijavni obrasci dostupni su na zvaničnom sajtu „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, u delu Javni pozivi.

Prvakinja Opere SNP-a na studijskom putovanju u Japanu

Svoju saradnju sa EU – Japan festom, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ već godinama unazad neguje kroz program razmene Kizuna, koji podrazumeva studijsko putovanje novosadskih umetnika u Japan. U ovom krugu izabrana je prvakinja Opere Srpskog narodnog pozorišta, mecosopran Jelena Končar.

Umetnica će u Tokio putovati u oktobru 2021. godine, a osnovni ciljevi njenog putovanja biće povezivanje sa japanskim umetnicima i kulturnim institucijama, razmena iskustava, promocija srpske vokalne muzike u Japanu, te Novog Sada kao Evropske prestonice kulture 2022. godine.

Poslednji ciklus javnog konkursa za finansijsku podršku lokalnim umetnicima i kulturnim radnicima za realizaciju studijskog i istraživačkog putovanja u Japan u okviru programa razmene Kizuna, biće otvoren do kraja avgusta 2021. godine. Tim ciklusom biće završen program razmene Kizuna, a umetnici koji žele da iskoriste tu poslednju priliku za jedinstveno iskustvo studijskog putovanja u Japan više informacija mogu pronaći na zvaničnom sajtu „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, u delu Javni pozivi.

RTV

Foto: EPKNS