Varga: Sramno ponašanje Brisela neće uticati na mađarsku ekonomiju

BUDIMPEŠTA – Brisel ne bi mogao da zaustavi mađarsku ekonomiju čak i kada bi to hteo, rekao je ministar finansija Mađarske Mihalji Varga u intervjuu koji je danas objavio novinski portal Origo.
Varga je izjavio da se “Evropska unija trudi da pretvori čisto ekonomsko pitanje u političko”, dodavši da se nada da razumno rešenje može da se pronađe, prenela je agencija MTI.

“Konstruktivni smo i kooperativni, ali moram da naglasim da sramno ponašanje Brisela neće uticati na mađarsku ekonomsku situaciju”, dodao je Varga.

Citirajući nedavne računice, Varga je izjavio da bi mađarski rast BDP-a mogao da premaši šest odsto ove godine, “čak iako zemlja ne dobije ni jedan jedini cent iz EU do kraja godine”.

Prema najnovijim procenama, ekonomski rast bi mogao da bude 5,3 odsto sledeće godine, a “ekonomija bi mogla da se oporavi od gubitaka koji su nastali tokom prethodnih 18 meseci pandemije korona virusa”, smatra Varga.

Kada je reč o predlozima da se uvede minimalni globalni porez, ministar finansija kaže da “Budimpešta odbija da podrži bilo kakvo povećanje poreza, posebno ono koje bi negativno uticalo na konkurentnost, ne samo za državu, već i za strane kompanije koje posluju u Mađarskoj”.

Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *