NOVI SAD – Svečano otvaranje Tesla global foruma biće priređeno u svečanoj sali Matice Srpske večeras u 18 časova uz dodelu priznanja Bele golubice i Tesla silver koin. O svečanosti je govorila Valentina Čizmar iz Foruma.
Ovogodišnji dobitnici Bele golubice su Bora Dugić naš muzički virtuoz ,Predrag Gaga Antonijević reditelj filma “Dara iz Jasenovca”, istoričar Alkesandar Raković i istoričar dr Nebojša Kuzmanović direktor Arhiva Vojvodine. Nagrade Tesla silver koin biče dodeljene pevačicama etno i duhovne muzike Milici Dosković i Danici Crnogorčević.

Forum ove godine obeležava 165 godina od rođenja Nikole Tesle i broj devet je veoma značajan jer se povezuje sa Teslinim životom i duhovnošću. On je bio opsednut brojevima 3, 6 i 9 jer je smatrao ako znamo njihovu simboliku, držimo ključ univerzuma u rukama.

On je zapravo sve podredio broju 3. a u svojoj autobiografiji kaže da je sve svoje radnje i postupke koje je ponavljao, morali biti deljivi sa tri i ukoliko bi pogrešio, počinjao je postupak ponovo.

Ono što je za Novi Sad značajno je da je proglašen za počasnog građanina Novog Sada pre 85 godina, odnosno na njegov 80. rođendan, 10. jula 1936. godine.

Njegova vezanost za Novi Sad se dovodi u vezu sa pesnikom Jovanom Jovanovićem Zmajem čije je pesme prevodio za američki časopis “Century”.

RTV