SUBOTICA – Tomislav Žigmanov ostaje na čelu Demokratskog saveza Hrvata (DSHV) u Vojvodini, odlučeno je sinoć na izbornoj skupštini stranke. Žigmanov je bio jedini kandidat za predsednika stranke, a na izbornoj skupštini koja je održana u bačkom selu Tavankut podržalo ga je 135 od 144 predstavnika DSHV iz cele Vojvodine, prenosi Hina.

U programskoj platformi pod nazivom „Za dostojanstvo i ravnopravnost Hrvata u Srbiji“ Žigmanov je naveo da će nastaviti da se zalaže za njihovo pravo na učešće u procesima donošenja odluka, što podrazumeva uvođenje instituta zajamčenih mandata u predstavnickim telima Srbije, na svim nivoima vlasti. Žigmanov je u izlaganju ocenio da domicilna država prema hrvatskoj manjini ne ispunjava obavezu o osiguravanju zajamčenih mesta, pre svega u Skupštini Srbije.

Najavio je da će nastaviti da se bori za jednake mogućnosti učestvovanja u javnom životu, obrazovanju, kulturi, informisanju i službenoj upotrebi hrvatskog jezika i zapošljavanja u državnim i javnim institucijama.

Tanjug