Besplatne projekcije restauriranih domaćih filmova u Novom Sadu

NOVI SAD – Prvog septembarskog vikenda Novi Sad će biti domaćin A1 Kinoteka projekcija na otvorenom, na kojima će biti prikazana kultna ostvarenja koja su digitalno restaurisanau okviru projekta koji zajednički realizuju Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija.

Građani Novog Sada i okoline će biti u prilici da uživaju u projekcijama pod otvorenim nebom 4. i 5. septembrau Kulturnoj stanici Svilara Đorđa Rajkovića 6b gde će biti prikazan poslednji digitalno restaurisani domaći klasik Leto je krivo za sve, kao i dobro poznati film Majstori, majstori. Projekcija filma Leto je krivo za sve biće održana 4. septembra od 21 čas, dok je film Majstori, majstori na programu 5. septembra u istom terminu.
U slučaju vremenskih neprilika, projekcije će biti održanena istoj lokaciji u zatvorenom prostoru, uz ograničenbroj prisutnih gledalaca i poštovanje svih epidemioloških mera.

„Leto je krivo za sve” reditelja Puriše Đorđevića (produkcija Avala Film Way) iz 1961. godine prati dogodovštine jedne Višnje, koja zabunom prilikom preuzimanjavoznih karata biva prinuđena da otputuje na more pre svog muža i da ga tamo sačeka. Na jedinstven način filmpri kazuje velika iskušenja sa kojima se Višnja suočava tokom puta, kao i sam dolazak u romantičan italijanski gradić gde se susreće sa mnogobrojnim udvaračima. Ipak, prebrodivši sva iskušenja, mladi bračni par će se zajedno vratiti kući.
S druge strane, radnja filma reditelja Gorana Markovića, „Majstori, majstori“ prati zaposlene jedne osnovne škole i njihove tragikomične odnose. Najstarija osoba u ovom živopisnom radnom kolektivu je tetkica koju svi iz milošte zovu – keva. Njen odlazak u penziju i priprema obavezne proslave koju nije tražila dešava se istog dana kada se u školi pojavljuje inspektor Simić koji dolazi po anonimnoj prijavi za seksualno uznemiravanje. Škola i svi zaposleni u njoj predstavljaju odraz jugoslovenskog društva ondašnjeg vremena, a ovaj film je 1980. godine snimljen samo za 18 dana u produkciji Art filma 80.

Projekat A1 Kinoteka pokrenule su Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija sa ciljem da digitalnom restauracijom originalnih filmskih traka sačuvaju i zaštite dela koja su proglašena za kulturno dobro od velikog značaja. Do sada je20 ostvarenja domaće kinematografijedigitalno restaurisano u odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke,među kojima su: Nacionalna klasa, Varljivo leto ’68, Davitelj protiv davitelja, Balkanski špijun, Majstori, majstori, Bal na vodi i mnogi drugi.
Više informacija o projektu možete pronaći na internet stranicama A1 Srbija a1.rs/o-a1/podrska_zajednici/a1-kinoteka ili Jugoslovenske kinoteke kinoteka.org.rs

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *