Članice Ansambla “Vila” vicešampionke Vokalnog etno festivala mladih u Negotinu

NOVI SAD – Mlađa ženska pevačka grupa Folklornog ansambla “Vila” SKUD-a “Železničar” iz Novog Sada uz pratnju mladog instrumentaliste na tradicionalnim instrumentima Adreja Janke osvojila je drugo mesto na 8. Vokalnom etno festivalu mladih u Negotinu, obaveštavaju iz tog kulturno-umetničkog društva.

Ovaj festival održava se u organizaciji Kreativnog udruženja „Nego“, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Opštine Negotin i uz podršku Muzeja Krajine i Doma kulture „Stevan Mokranjac”.

Festival je jedinstvena manifestacija međunarodnog karaktera u Srbiji i regionu, gde mladi učesnici izvode izvorne pesme a cappella ili uz instrumentalnu pratnju, tradicionalno ili u obradi, a gde je osnovni cilj očuvanje vokalne tradicije kroz zbližavanje mladih sa srpskim kulturnim nasleđem.

Na dan velikog hrišćanskog praznika Uspenja Presvete Bogorodice, mlade „Viline” umetnice su se na ovom takmičenju nadmetale u kategoriji “tradicije” u okviru koje je nastupilo deset odabranih pevačkih grupa iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Bugarske, a među kojima su bili i sastavi etnomuzikoloških odseka srednjih muzičkih škola iz Subotice i Sombora.

Iako je ovaj „Vilin” ansambl tek nedavno oformljen, devojke su izvele šest pesama iz raznih područja srpskog duhovnog prostora (Kosova i Metohije, Raške, Banata, Podgrmeča, Korduna i Timočke Krajine).

Njihov autentičan i dobro pripremljen nastup koji je osmislila rukovodilac grupe dr Selena Rakočević, kao i zrelost u interpretaciji različitih vokalnih stilova izvedenih uz pratnju kavala, frule i dvoglasnih gajdi koje je svirao Andrej Janka je ocenjen kao odličan, te su „Viline“ članice ponele titulu vicešampiona ovog takmičenja odmah nakon izvanrednog sastava “Đude” iz Kolašina, koji čine starije i mnogo iskusnije devojke.

Mada je od njih sedam, čak tri prvi put javno zapevalo na ovom takmičenju, članice mlađe pevačke grupe Ansambla „Vila” su energijom i interpretacijom osvojile i publiku i stručni žiri koji su činili eminentni univerzitetski profesori tradicionalnog pevanja, sviranja i etnomuzikologije, kao i kompozitori i istaknuti izvođači tradicionalne pesme, istakao je Ostoja Kalaba.

RTV

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *