BANJALUKA – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je da je Tužilaštvo BiH od SIPA zatražilo da ga sasluša u vezi sa navodnim negiranjem genocida u Srebrenici. Dodik je u Mostaru istakao da ako Savet bezbednosti kaže da je Kristija Šmit novi visoki predstavnik u BiH, to će biti prihvaćeno.

Sve dok se to ne desi, kaže, Šmit je stranac koji ne može da donosi zakone i nameće ih u BiH, bez obzira na njihov sadržaj. To ne može čak ni po bonskim ovlašćenjima, zaključio je Dodik.

“Mislim da sam čovek protiv kojeg ima najviše krivičnih prijava. Svaki dan nešto stiže. Vidim da je iz Tužilaštva BiH od SIPA zatraženo da me saslušaju o navodnom negiranju genocida u Srebrenici. Mi jednostavno ne želimo da imamo strance koji nameću zakone, bez obzira kakvi su sadržaji zakona. Očigledno je da se mi u BiH nikada nećemo dogovoriti oko toga”, naveo je Dodik, prenela je RTRS.

Istakao je da Srbi nisu podanici i ne žele da imaju strance koji će o tome odlučivati.

“Neizabrani stranac ne može da donosi zakone i nameće ih, to ne može čak i po bonskim ovlašćenjima. I druga važna stvar, mi u BiH nemamo, formalno pravno gledano, a što se nas Srba i suštinski tiče, mi nemamo visokog predstavnika. Ovaj što je ovde, on se nešto folira i nešto predstavlja, ali on nije izabran na način kako je to predviđeno. Bošnjacima to valja, nama ne valja”, naveo je Dodik.

Tanjug