ZAGREB – Izraelski dnevnik Džeruzalem post objavio je odgovor hrvatskog istoričara Ive Goldštajna na tekst novinara Davida Goldmana, u kojem je on izneo tvrdnju da je broj žrtava ustaškog koncentracionog logora Jasenovac preuveličan i istakao Goldštajnovu ulogu u tome. Goldštajn u odgovoru ističe da je bio šokiran tim kolažom laži, distorzija i izmišljotina, dodajući da nikad nije čuo za Goldmana dok nije pročitao njegov članak, prenosi Index.hr.

Podsećajući koliko su se on i njegov otac Slavko bavili ustaškom Nezavisnom Državom Hrvatskom i Jasenovcem, Goldaštajn ukazuje da su dosledno opisivali zločinački karakter te države i logora u kojem je počinjen genocid nad Srbima, Romima i Jevrejima, kao i masovni zločini nad Hrvatima antifašistima i drugima.

Goldštajn ističe da hrvatska proustaška desnica već decenijama na različite načine pokušava da porekne istorijsku istinu o holokaustu u Hrvatskoj, a između ostalog tvrdi da je popis žrtava logora Jasenovac zapravo krivotvoren.

Navodi da je tokom prošlih decenija nekoliko kustosa Spomen područja Jasenovac marljivo radilo na tome i da je prikupljeno 83.145 imena žrtava, od čega 48.217 Srba, 16.164 Roma, 13.143 Jevreja i 4.281 Hrvata. Prema njegovoj oceni, te brojeve treba povećati približno 10 do 20 odsto, kako bi se došlo do približnog konačnog ukupnog broja stradalih.

Goldštajn naglašava da Goldman laže kada tvrdi da je u Jasenovcu bilo “manje od 4.500 dokazanih žrtava” i da laže i govoreći da je “više puta dokazano da je popis žrtava falsifikovan”.

On ocenjuje da su iz više razloga besmislene tvrdnje da bi stvarni broj žrtava u Jasenovcu trebalo da bude utvrđen ekshumiranjem tela.

“Između ostalog, već 1964. godine, prilikom iskopavanja nekih grobnica, istraživači su otkrili da su mnogi leševi već ‘istrunuli i raspali se’ i da se ‘ljudsko tkivo pretvorilo u sapunastu masu žućkasto-narančaste boje'”, verovatno kao posledica učestalih poplava Save i Une, navodi Golštajn.

On ukazuje da bi danas, posle gotovo 80 godina, bilo znatno manje fizičkih dokaza zločina. Navodi i da su ustaše sistematski spaljivale leševe i da je čak izgrađena i pruga za transport pepela i posmrtnih ostataka do obala Save, gde su bacani u reku.

Goldštajn je u odgovoru dodao da u TV emisiji “Nedjeljom u 2”, koju je spomenuo Goldman, nije spomenuo Hitlera, već izneo tezu da su leševi takođe uništavani “mašinom za drobljenje kostiju”, koju su koristili nacisti.

On je takođe rekao da neće da komentiriše Goldmanovu besmislicu o tome da se “rugao” holokaustu, jer je, kako ističe Goldštajn, “jasno da Goldman i ljudi iza njega skandalozno relativiziraju holokaust u NDH”.

Hrvatski istoričar ocenjuje da je Goldmanov članak trebalo da bude melem na ranu hrvatske radikalne desnice, koja je, prema njegovoj oceni, doživela uzastopne izborne poraze u poslednih godinu i po dana.

“Moj članak neće pobediti ovaj krug ljudi. Ali pokazuje, nadam se, da su intelektualno nesposobni i nemoralni”, naveo je Goldštajn u odgovoru Goldmanu.

Tanjug