BEOGRAD – Cene goriva u Srbiji, kao i u celom svetu, poslednjih meseci su povećane, zato što je poskupela nafta kao sirovina za njihovu proizvodnju, kaže generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

“Cena nafte je praktično udvostručena od Nove godine do danas i to je moralo da se odrazi i na cenu goriva na svim benzinskim stanicama. To je sasvim suprotan trend od onoga koji smo imali prošle godine u vreme epidemije, jer ovogodišnje povećanje od oko 25 dinara odgovara prošlogodišnjem smanjenju cena”, ističe Mićović u izjavi za Tanjug.

Udruženje naftnih kompanija Srbije, prema njegovim rečima, osim u Srbiji prati cene i u desetak zemalja u okruženju i na osnovu toga zaključuje da su trendovi, kada je o kretanju cena goriva reč, isti u svima njima.

“To je svugde tako, globalne berze utiču na cenu sirovine i mi tu ne možemo ništa promeniti. Tempom kojim se menjaju cene u Srbiji, menjaju se cene i u drugim zemljama, možda negde malo kasnije ili brže, ali u principu to je isti trend”, ističe on.

Tanjug