SARAJEVO – Projekat Aerodroma Trebinje, koji bi mogao da košta 100 miliona evra i više, izazvao je pažnju vlasti Hrvatske koja od BiH sada traži objašnjenje šta je tačno planirano da se gradi u tom pograničnom području, piše portal Seebiz. Aerodrom će se nalaziti na kraškom području 14 km zapadno od centra Trebinja i prostiraće se na površini od preko 300 hektara, a krajem aprila je, kako se podseća, raspisan međunarodni konkurs za izradu projektno-tehničke dokumentacije.

U tekstu se dodaje da je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović krajem aprila potvrdio da je Srbija počela komunikaciju sa predstavnicima Hrvatske u vezi sa kontrolom neba na teritoriji koju će pokrivati budući Aerodrom Trebinje.

Momirović je tada, navodi Seebiz, objasnio da Srbija ne želi da finansira aerodrom u Trebinju koji će koštati između 80 i 100 miliona evra, i da kontrolu neba treba da ima treća strana, odnosno ne BiH, ne Srbija, nego u ovom slučaju Hrvatska.

Institucije Hrvatske aktivirale su se sredinom ovog meseca u vezi s ovim pitanjem.

Ministar privrede i održivog razvoja Republike Hrvatske Tomislav Ćorić je, prema saznanjima portala Radiosarajevo.ba, zatražio od Ministarstva spoljnih poslova BiH zvaničnu informaciju o ovom projektu.

“Shodno odredbama člana 3. Konvencije o proceni uticaja na okoliinu preko državnih granica, molim Vas da nam kao zainteresiranoj državi dostavite informaciju o aktivnostima vezanim za izgradnju vazdušne luke Trebinje kod mesta Taleža u Republici Srpskoj, Bosna i Hercegovina”, napisao je Ćorić u dopisu ministarki Biseri Turković, izveštava Radio Sarajevo.

Informacija je, takođe, upućena na znanje i ministarki u Vladi RS Srebrenki Golić, a o svemu je upoznato i Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, s Gordanom Radmanom Grlićem na čelu, navodi se u teksu.

Iz Ministarstva spoljnih poslova BiH za sada se ne oglašavaju, a po oceni Seebiz-a “posve je izvesno da Hrvatska neće posustati u pogledu Vučićevog i Dodikovog projekta”.

Prema mišljenju tog portala, ključno pitanje koje se postavlja jeste – ko će leteti s ovog aerodroma, pošto je, tvrdi Seebiz, okolna mreža vazdušnih luka više nego dovoljna.

Tanjug