BEOGRAD – U Srbiji je od početka epidemije registrovano 757.617 slučaja koronavirusa, a borbu sa kovidom izgubilo je 7.266 osoba. Povećava se broj pacijenata u bolnicama i na respiratorima, čija podrška u borbi za život neretko zatreba i vrlo mladim osobama. Nedelja je, kao i uvek do sada, donela nešto manji broj novozaraženih nego radnim danima. Prema poslednjem preseku, na koronu su pozitivne još 1.722 osobe.

Borbu sa kovidom izgubilo je još devet pacijenata, ukupno 7.266 od početka epidemije. Iz kovid bolnica stižu upozoravajuće informacije jer se kapaciteti polako popunjavaju. Na bolničkom lečenju trenutno je 1.119 pacijenata, od kojih je 83 na respiratoru. Podsećanja radi, na početku meseca, 1. avgusta, u bolnicama se od kovida lečio 431 pacijent, a na respiratoru je bilo osam pacijenata – deset puta manje nego danas.

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić rekla je za RTS da je na lečenju od kovida najviše pacijenata od četvrte do šeste decenije života. Oni koji su u jedinicama intezivne nege su isključivo nevakcinisani, navela je Stokićeva.

Nevakcinisanje građana uz nepoštovanje mera i masovno okupljanje doveli su Tutin i Novi Pazar u alarmantnu situaciju. Prema rečima državnog sekretara Ministarstva zdravlja Mirsada Đerleka, brojke u tom gradu upozoravaju.

Đerlek je napomenuo da hitno treba uvesti nove mere kako se u tim mestima ne bi ponovio katastrofalni scenario iz leta prošle godine.

Nova školska godina počinje u sredu

Za dva dana počinje školska godina i biće organizovana po jednom od tri modela, zavisno od epidemijske situacije.

Prve nedelje školske godine učenici će biti u klupama u gotovo svim osnovnim i srednjim školama, osim u srednjim školima u 15 jedinica lokalne samouprave – Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Ćuprija, Preševo, Novi Pazar i Bojnik, saopštilo je Ministarstvo.

Nastava u srednjim školama u ovim lokalnim samoupravama odvijaće se po drugom modelu – kombinovanom, po kome se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

Tutin je jedina lokalna samouprava u Srbiji gde će se primenjivati treći model, odnosno onlajn nastava u svim srednjim školama.

RTS