BEOGRAD – Od početka epidemije u Srbiji je testirano 4.767.198‬ uzoraka, registrovano je 727.246 slučajeva zaraze koronavirusom. Kovid 19 odneo je 7.143 života, a stopa smrtnosti je 0,98 odsto. Na lečenju su 733 pacijenta, objavljeno je na sajtu covid19.rs. U Srbiji su, prema poslednjem preseku, od posledica infekcije koronavirusom preminule tri osobe, a testirano je 11.411 uzoraka ipotvrđena su 792 nova slučaja zaraze.

Na bolničkom lečenju su 733 pacijenta, a na respiratorima ih je 17.

Stručnjaci upozoravaju da je jedina zaštita i dalje poštovanje mera i vakcinacija.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija jedina u regionu, uz Crnu Goru objavljuje istinite podatkeo broju testiranih i zaraženih koronavirusom, dodajući da bi situacija sa kovidom 10 bila mnogo lakša da se više ljudi vakcinisalo, za šta im je, podseća, država obezbedila vakcine.

“Rastu brojke. Mi smo jedini koji stvarno testiramo i stavrne brojeve objavljujemo. Mi i Crna Gora. Kada vidite da u Crnoj Gori ima 260 zaraženih, to znači ustvari 2.600, a oni procentualno manje testiraju nego mi. Ozbiljan je problem u Crnoj Gori, a ni kod nas nije naivno”, konstatovao je Vučić.

Nekadašnji rukovodilac Kovid bolnice u Kliničkom centru u Nišu doktor Boris Đinđić kaže za RTS da jedna od deset osoba koje su prebolele kovid 19 mesecima iličak godinu dana posle preležane bolesti ima neki od simptoma postkovid sindroma.

09.47 – Dalji rast novoobolelih od kovida u Pčinjskom okrugu

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, od 306 testiranih uzoraka iz Pčinjskog okruga, 44 su pozitivna na korona virus.

RTS