NOVI SAD – Prema zvaničnim podacima MUP, tokom 2020. godine u Srbiji je prijavljen nestanak 1.372 punoletna lica, od kojih je pronađeno 1.280, ukazuje se u saopštenju Fondacije Tijana Jurić, povodom 30.avgusta, Međunarodnog dana nestalih, i upozorava da se “nestanci dešavaju svaki dan, a svest o neophodnosti da se javnost o tome alarmira je još uvek niska”.
Jedan od načina kako bi javnost mogla da se informiše o nestancima i pomogne pri pronalasku nestalih lica je javni Registar nestalih lica. Ovakav Registar postoji u svim državama sveta i dostupan je svakom građaninu, napominje se u saopštenju.

Fondacija Tijana Jurić je oformila sopstveni Registar nestalih lica Srbije, gde građani mogu besplatnim pozivom, mejlom, ili popounjavanjem formulara na sajtu da prijave nestanak osobe, pošto su nestanak prijavili policiji.

Na sajtu Registra takođe postoji opcija da građani prijave da su videli osobu koja se vodi kao nestala, i da daju više informacija o njoj.

Registru nestalih lica može se pristupiti putem sajta nestalisrbija.rs, a informacije o nestalom licu mogu se prijaviti besplatni pozivom na broj 0800/200-880.

Molba Fondacije je da i MUP Srbije svoj zvanični, registar nestalih lica učini javnim, “kako bi svi aktivno mogli da se uključimo u potragu”.

FoNet