PODGORICA – Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je danas da je odlučeno da ceremonija ustoličenja izabranog mitropolita Joanikija, 5. septembra, bude održana bez ranije planiranog svenarodnog sabora ispred Cetinjskog manastira. Odlučeno je, navodi se, da se ustoličenje obavi pod svodovima Cetinjskog manastira, na liturgijskom sabranju koje će predvoditi patrijarh srpski Porfirije, uz sasluženje episkopa SPC i drugih sestrinskih Crkava sa sveštenstvom i predstavnika crkvenih opština iz Crne Gore.

Sveštenstvo je pozvano da sa narodom toga dana u svim hramovima MCP “liturgijski i sa blagodarenjima Bogu proslavi ovaj događaj”.

“Za sve one koji ostanu u svojim domovima Radio televizija Crne Gore i MCP obezbediće direktan televizijski prenos iz Cetinjskog manastira. Ne manja radost i blagoslov za sve vernike u Crnoj Gori predstavlja i prva poseta patrijarha srpskog Porfirija Mitropoliji crnogorsko-primorskoj”, navodi se u saopštenju dostavljenom i Tanjugu.

Sve one koji žele da lično dočekaju patrijarha Porfirija i prime njegov patrijaraški blagoslov, a znamo da je takvih veliki broj, Mitropolija je pozvala da dođu na svečanost koja će dan ranije, 4. septembra, biti održana ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorica, zbog trenutne epidemiološke situacije.

Svečanost će, najavljeno je, početi u 18 časova.

Tanjug