BEOGRAD – Pismo patrijarha Porfirija premijeru Zdravku Krivokapiću u vezi sa Temeljnim ugovorom objavljeno je u celosti na portalu SPC.
“Kao i u bilo kom drugom poslu, i u ovom želimo da na isti način sagledamo, uvažimo i zaštitimo interese obe strane, pogotovo što u konkretnom slučaju, obe strane zapravo u većini čini isti verujući narod”, navodi patrijarh.

Patrijarh Krivokapića obaveštava da je kao “mera pune odgovornosti” predlog crnogorskog premijera upućen određenoj stručnoj komisiji.

Navodi se da ta komisija treba da utvrdi u čemu je kvalitativni doprinos tog predloga u odnosu na već utvrđen, u potpunosti usaglašen i, kako se ističe, “od Vas prihvaćen tekst koji smo nameravali da potpišemo 27. maja tekuće godine u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu”.

“Članovi stručne komisije će po okončanju sezone godišnjih odmora, svoju analizu dostaviti Svetom arhijerejskom sinodu, koji će Vas potom obavestiti o stavu Srpske Patrijaršije po ovom važnom pitanju”, istakao je patrijarh Porfirije u pismu premijeru Krivokapiću.

Krivokapić je ranije rekao da je poslao predlog Temeljnog ugovora srpskom patrijarhu i dodao da očekuje odgovor.

Tanjugu je juče iz Patrijaršije potvrđeno da je patrijarh odgovorio Krivokapiću, a tekst pisma je sinoć objavljen na sajtu SPC.

Tanjug