PALIĆ – Mađarska nacionalna manjina, tradicionalnom proslavom obeležila je juče nacionalni praznik “Sent Ištvan”, odnosno Sveti Stefan. Mađari u čitavom svetu obeležavaju svoj nacionalni praznik Sveti Stefan, kao sećanje na jednog od najvažnijih mađarskih vladara, koji je učinio mnogo na prosvećivanju nacije.

“Sent Ištvan” se slavi kao utemeljitelj hrišćanstva u Mađarskoj i osnivač mađarske države, odnosno kao prvi ujedinitelj svih Mađara. Sveti Stefan se obeležava 20. avgusta, ali su vojvođanski Mađara svoju centralnu proslavu održali juče na Paliću, u organizaciji Saveza vojvođanskih Mađara.

Predsednik Skupštine Vojvodine i prvi čovek Saveza Vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor istakao da mađarska zajednica u poslednjih 14 godina saradnju s većinom u pokrajini i Srbiji zasniva na međusobnom prihvatanju i poštovanju.

“U poslednjih četrnaest godina saradnju sa većinom zasnivamo na međusobnom prihvatanju i poštovanju. Nećemo menjati ovaj naš stav. Izazovna vremena u kojima živimo upozoravaju nas da sada nije trenutak za suprotstavljanja, već za izgradnju savezništva”, poručio je Pastor sinoć na Paliću.

Kako se prenosi u saopštenju SVM-a, on je ukazao da je za život u složenim vremenima kao danas potrebno istovremeno imati odgovore na više izazova i rešenja koja će biti prihvatljiva za većinu članova mađarske zajednice.

“Baš zbog toga, mera našeg učešća u političkom životu Srbije ni ubuduće neće biti udovoljavanje očekivanjima onih koji od nas traže ostvarenje sopstvenih ideala slobode. Osnovno merilo našeg učešća u srpskom političkom životu i dalje ostaje pitanje u kojoj meri možemo zaštiti i očuvati mađarsku zajednicu u Vojvodini”, rekao je Pastor.

On je istakao da su brze železnice, izgradnja mostova, tunela i autoputeva, gasovoda i zajednička zaštita granica, izlazak na more i otvaranje novih kopnenih trgovačkih puteva, šanse za uzdizanje celog regiona i za njegovo suprotstavljanje interesima antinacionalnih snaga.

“Naše gledište, nije gledište iz Mađarske. Za nas političke borbe unutar Mađarske imaju drugačije značenje, iako je naš stalni elementarni interes da Mađarska bude jaka država. To znači da bude zemlja sa dinamičnim ekonomskim razvojem, stabilna u pogledu svog političkog života, konsolidovana u smislu svojih društvenih odnosa i osnovnih vrednosti”, rekao je Pastor.

RTV (Kristijan Takač), Tanjug