BEOGRAD, GORAŽDEVAC – U crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu danas je služen parastos dečacima stradalim na današnji dan pre 18 godina na reci Bistrici, Ivanu Jovoviću i Panteliji Dakiću, koje su iz vatrenog oružja ubili albanski ekstremisti.Parastosu su prisustvovali rodbina ubijenih, meštani Goraždevca, predstavnici Kancelarije za KIM i lokalne samouprave.
Otac ubijenog Pantelije, Milisav Dakić rekao je da će pravdu čekati dok je živ, ali da se od njega traži da sam podnese tužbu za šta nema mogućnosti.

“Pitao sam i advokate Albance, nijedan neće da prihvati pa pokrene ovo pitanje, da li iz straha ne mogu”, zapitao se Dakić.

Jedan od dečaka koji su 13. avgusta 2003. godine preživeo napad Đorđe Ugrenović kaže da mu je mnogo je teško kada dođe 13. avgust.

“Utisci su isti kao i tog dana. Otišli smo da se rashladimo od letnjih vrućina i niko nije očekivao da će se tako nešto desiti. Nažalost Iva I Panto nisu preživeli. “, rekao je Ugrenović.

Predsednik Privremenog organa opštine Peć Miloš Dimitrijević kazao je da su meštani Goraždevca razočarani što počinioci ubistva nisu pronađeni.

“Nažalost ni dan danas nisu pronađeni počinioci ubistva te nevine dece. Ogorčeni smo na međunarodnu zajednicu, kosovsko pravosuđe i policiju zato što su obustavili istragu i nisu pronašli počinioce”, rekao je Dimitrijević.

Pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Jelena Stojković kazala je da je ubistvo dece u Goraždevcu simbol velikog stradanja srpskog naroda i jedna od najvećih tragedija.

“Ali mi ne odustajemo, mi smo zajedno ovde i da odamo počast, i da poručimo da nastavljamo da se borimo za mir i istinu i budućnost na ovim prostorima”, kazala je Stojanović.

U zločinu koji se dogodio 13. avgusta 2003. godine ranjeni su Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13) i Đorde Ugrenović (20), a u rasvetljivanju tog napada nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je UNMIK ponudio.

Tanjug