PODGORICA – Turizam u Crnoj Gori ove godine značajno se oporavlja i na svjeveru države. Direktorica turističke organizacije Žabljak Vanja Krgović Šarović, za RTV kazala je da su apsolutno zadovoljni ovogodišnjom ljetnjom sezonom i da bilježe popunjenost i do 100% svih smještajnih kapaciteta. Krgović Šarović ističe da je primjetan pad u potrošačkoj politici turista, međutim naplata boravišne takse uveliko premašuje rezultate iz 2019. godine što ukazuje na to da je u ovoj opštini smanjena siva ekonomija. U odnosu na 2019 godinu primećena je i različita struktura gostiju.

Zapravo i najviše turista imamo iz regiona. Ovih dana najviše iz Srbije i Hrvatske, može se reći. Negde su u samoj strukturi izostali naši tradicionalni gosti, nama jako bitni, a to je Njemačka i Francuska. Nisu potpuno izostali, ali osjetan pad posjete turista iz ovih emotivnih tržišta.

Krgović Šarović očekuje da će se u danima koji dolaze opet na Žabljaku tražiti mesto više, te da ovaj deo Crne Gore ima zaista veličanstvenu prirodu koju turisti treba da istraže.

“Ja bih na prvom mjestu preporučila panoramsku rutu, Durmitorski prsten, koja cijelom svojom dužinom, nekih 80 kilometara prolazi kroz Nacionalni park Durmitor. Sam koncept ove rute je takav da mogu da se vide u kratkom periodu, sve one specifičnosti ovoga prostora i nacionalnog parka. Nakon toga bih svakako preporučila planinarenje u masivu Durmitora i možda Škrćka jezera i Prutaš. Nekako ljudi su naviki Bobotov kuk, Crno jezero, ali ja uvijek više volim ove manje posjećene destinacije. Škrčka jezera sa Prutašem kada je planinarenje u pitanju. I naravno, sada da se osvrnemo na rijeke i kanjone u tom dijelu rafting rijekom Tarom i kanjoning u kanjonu Nevidio” rekla je Krgovićeva.

Oduševljenje Crnim jezerom su podijelili turisti iz Francuske, ali i iz Srbije. I zaista, kada god odlučite da posetite Žabljak priroda Vas neće ostaviti ravnodušnim. Ono što će vas leti oduševiti kao miran kraj, daleko od vreve grada, zimi će vam prirediti drugačiju čaroliju.

RTV (Jasna Kaluđerović)