ZAGREB – U Hrvatskoj raste nervoza, ali i pritisci uoči predstojećeg popisa stanovništva, a na “džambo” plakatima neregistrovanog Hrvatskog udruženja pravoslavnih branitelja i pripadnika nepriznate Hrvatske pravoslavne crkve, Srbi se pozivaju da se izjasne kao Hrvati, piše portal hrvatskog nedeljnika Novosti. Popis stanovništva u Hrvatskoj počinje 13. septembra za one koji će to raditi samostalno preko portala e-građani, a 27. septembra za ostale koji to neće činiti putem interneta.

Ovih dana, navodi se, pojavili su se “džambo” plakati s natpisom “Popis stanovništva 2021” i označenim rečima “Hrvat”, “Pravoslavac” i “Hrvatska pravoslavna crkva” kao nešto što se zove Hrvatsko udruženje pravoslavnih branitelja, kojima se Srbi pozivaju da se izjasne kao Hrvati i vernici nepriznate Hrvatske pravoslavne crkve. Jedan od plakata postavljen je u Rijeci, a ima ih i po drugim delovima Hrvatske.

Izvesni Goran Macura, koji na Fejsbuku pozdravlja ustaškim pozdravom “za dom spremni” i predstavlja se kao jedan od inicijatora osnivanja Hrvatskog udruženja pravoslavnih branitelja, napisao je da je po Hrvatskoj postavljeno 80 takvih plakata.

Tanjug