NOVI SAD –Zaposleni u RTV-u odazvali su se još jednoj akciji dobrovoljnog davanja krvi. Na taj način naše kolege pomažu onima kojima je to najpotrebnije. Ovakve akcije mogu nekom da spasu život. Dobrovoljni davalac može biti svaka zdrava osoba između 18 i 65 godina koja ne ugrožava svoje zdravlje ili zdravlje pacijenata.

“Letnji period, sezona gosišnjih odmora, školski raspusti kao i period kada fakulteti ne rade je period u godini kada mi zaista kada mi imamo zaista smanjene rezerve krvi ali eto i ove godine smo uspeli da ih održimo stabilnim”, kaže dr Milana Begonja iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine, a na pitanje da li postoji neka krvna grupa koja je u ovom trenutku najpotrebnija odgovara:

“To je često promenljivo i nije standardno ali svakako da je najčešće krvna grupa A i nulta grupa te su one najčešće, apel za njih. “

Pre davanja krvi, preporučuje se lagan obrok uz dosta tečnosti. za one koji imaju propisanu dnevnu terapiju, savet je da je uzmu nakon davanja krvi.

“Svaki put po dolasku na davanje krvi se popunjava upitnik, proverava se hemoglobin, nakon toga sledi lekarski predgled gde će se odrediti da li osoba u tom danu može da da krv ili ne. Osobe mogu biti privremeno odbijene zbog određene da li neke trenutne infekcije, prehlade, da li zbog neke terapije koju su popili zbog niskih vrednosti hemoglobina ili nekih intervencija koje su imali u prethodnom periodu ili mogu odbijeni trenutno zbog težih oboljenja. Svakako to se na licu mestu objasni potencijalnom davaocu”, kaže dr Begonja.

Kako bi izašli u susret svima onima koji dobrovoljno daju krv, planira se produžetak radnog vremena Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine, radnim danom od 7 do 19 časova.

RTV (Aleksandra Aleksandrović)

Foto: RTV