BEOGRAD – Sve više obolelih od kovida 19 je na bolničkom lečenju, čime se povećava pritisak na zdravstvene radnike u kovid sistemima. Stručnjaci poručuju da se koronavirus menja i da novi sojevi probijaju imunitet.
Ukupan broj registrovanih slučajeva u Srbiji je 865.686, a dosad je, prema podacima Ministarstva zdravlja, bitku sa koronavirusom izgubilo 7.770‬ osoba. Procenat smrtnosti je 0,90 odsto.

U danu za nama zabeleženo je 5.255 novih slučajeva koronavirusa, a od posledica zaraze preminulo je 37 ljudi.

Na bolničkom lečenju se nalazi 4.401, a pomoću respiratora dišu 183 osobe.

Sve češće se govori o kovid propusnicama u Srbiji, ali je i dalje neizvesno kako će one izgledati i kada će biti uvedene.

Doktor Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu, kaže za RTS da je već kasno da se od uvođenja kovid propusnica dobije pravi efekat. Ističe da ispada danema gore stvari na svetu nego ugroziti prava antivakserima.

Nedovoljan obuhvat vakcinacije, evolucija virusa i stil života jesu ključni faktori zašto u Srbiji ponovo imamo porast obolelih od kovida 19, navodi za RTS dr Ana Banko, virusolog. Ističe da će epidemija dugo trajati, jernovi sojevi probijaju zaštitu.

Tanjug, RTS