NOVI SAD – Rast proizvodnje i izvoza, uravntožen spoljnotrgovinski bilans najznačajniji su rezultati privrede u pokrajini Vojvodina u prvih šest meseci ove godine. Nije nevažno ni to što broj proizvoda koji se izvoze iz Pokrajine premašuje četiri hiljade, kaže sekretar Udruženja za industriju u Privrednoj komori Vojvodine Zoran Trpovski.

Vojvodina daje značajan doprinos privrednom rastu naše zemlje u svim segmentima privrede, poljoprivrede, industrije, usluge, i realan rast BDP u stalnim cenama za prvih 6 meseci bio je više od 13 odsto, što je jako dobro” rekao je Trpovski.

Postoji realna mogućnost, kako kaže sagoovrnik, kada se bude ova godina zaokružila, da industrijska proizvodnja i BDP porastu u značajnoj meri, da to budu dvocifrene stope rasta.

Činjenica je da Vojvodina ima uravnoteženu spoljno-trgovinsku razmenu. U prvih šest meseci ove godine imamo 3.6 milijardi izvoza i 3.7 milijardi uvoza. Naši trgovinski partneri su zemlje: Nemačka, Italija, BIH, Rumunija i Mađarska i s obzirom na zdravstvenu situaciju u tim zemljama, možemo očekivati da će se spoljno-trgovinska situacija nastaviti da se odvija u dobrim performansama.

Tradicionlni izvozni artikli Vojvodine su prehrambeni i poljoprivredni proizvodi sa učešćem od oko 13 odsto, značajna je električna oprema (nešto malo manja), lov i ribolov sa 11osto, mašine, motorna vozila i prikolice i proizvodi od gume i plastike od 8 odsto, hemikalije i hemiski proizvodi, koks, derivati nafte, osnovni metali i odevnei predmeti, znači dosat raznolika struktura.

“Ukupan broj proizvoda koji se iz naše Pokrajine izvoze se meri hiljadama (preko 4 hiljade) a trenedovi izvoza indisustrijskih proizvoda višeg stepena izrade kao posledice skorašnjih investicija su pozitivni i tek će pokazati” optimista je Trpovski.

RTV (Đuro Vukelić)