NOVI SAD – Trenutno na lečenju u stacionaru imamo osmoro pacijenata od kojih se četvoro nalazi na jedinicama intenzivne nege i terapije. Jedno dete koje je zbrinuto zbog povreda, ima kovid koji ga ne ugrožava. Preostalo troje dece su na intenzivnoj zbog težine kliničke slike, kaže za RTV direktorka Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine Jelena Antić.video icon
Broj hospitalizovanih varira od dana do dana i uglavnom je to sedmoro do osmoro dece koje iziskuju lečenje u stacionarnim uslovima.

Takođe, u ambulante se redovno javljaju pacijenti kod kojih je potvrđen kovid ili treba da se potvrdi postojanje infekcije. To su pacijenti koji bivaju upućeni iz Domova zdravlja jer postoji dilema da li dete treba hospitalizovati ili ne. U dogovoru sa roditeljima i nadležnim pedijatrima predlažemo kakvo bi moglo biti lečenje – da li u kućnim uslovima, naravno, uz redovno praćenje.

Što se tiče kliničke slike, u najvećem broju slučajeva to su znaci infekcije disajnih puteva. Međutim, mogu se razviti i simptomi od strane gastrointestinalnog trakta kao što su povraćanje, bolovi u trbuhu i proliv, ali i od strane centralnog nervnog sistema poput febrilnih konvulzija, pospanosti, malaksalosti. Vrlo je široka simptomatologija što je i karakteristično za dečiji uzrast. U ovom talasu, mnogo češće se javljaju pacijenti u dečjem uzrastu zbog simptoma koji iziskuju ozbiljnije lečenje što znači da su i siptomi teži, napominje Antić.

Virus je našao novi put i počeo da udara na slabe tačke, a to su sada mladi i deca. Sve više ima dece sa simptomima. To nisu više asimptomatski slučajevi.

Direktorka Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine Jelena Antić savetuje roditelje da ukoliko postoji respiratorna infekcija kod deteta treba otići kod izabranog pedijatra i dogovoriti lečenje.

Takođe, poziva na odgovornost zbog kolektiva u kojem dete boravi jer treba razmišljati da je u moguća kovid infekcija pa je potrebno odmah preduzeti neke mere.

Kao najvažniju preventivu navodi pridržavanje mera, držanje distance, nošenje maski, ali i vakcinaciju dece od 12 godina. Na taj način ćemo sprečiti širenje infekcije koja više nije tako laka, zaključuje Jelena Antić.

RTV