BEOGRAD – Izdavačka kuća “Pčelica” dobitnik je dve nagrade “Dositejevo pero” za 2021. godinu za dečje knjige “Ljuba Hajduk Vukosava” Slobodana Stanišića i “Mesečina u koferu“ Vesne Aleksić, saopšteno je danas iz ove institucije.
Po rečima žirija, nagrađena “Pčeličina” izdanja svojim kvalitetom teksta i ilustracije, odabirom tema iz nacionalne istorije i kulture, kao i umetničkim oblikovanjem i opremom, izdvojile su se u ovogodišnjoj produkciji, a ove nagrade su , navodi se,samo potvrda tog kvaliteta.

Prvo mesto u kategoriji mlađeg uzrasta pripalo je stripu “Ljuba Hajduk Vukosava” Slobodana Stanišića i ilustratora Mijata Mijatovića – ovo delo predstavlja strip-adaptaciju istoimene narodne epske pesme i pripada ediciji “Epski junaci u stripu“, koju u celini potpisuju Stanišić kao scenarista i Mijatović kao ilustrator.

Drugo mesto u kategoriji starijeg uzrasta pripalo je ilustrovanoj biografiji Milene Pavlović Barili “Mesečina u koferu” autorke Vesne Aleksić i ilustratora Igora Krstića deo je edicije “Znamenite Srpkinje iz pera književnica za decu“ koja okuplja savremene književnice za decu oko ideje ženske emancipacije i promocije ostvarenih žena iz srpske prošlosti.

“Vesna Aleksić snagom mašte, neprevaziđenom stilizacijom teksta i iscrpnim istraživačkim radom na životu i delu Milene Pavlović Barili, jedne od najznačajnijih srpskih, ali i evropskih pojava u avangardnom slikarstvu, stvorila je knjigu u kojoj će sa podjednakim interesovanjem uživati i deca i odrasli”, naveli su predstavnici “Pčelica izdavaštva”.

Tanjug