Filmovi na RTV-u: Marta i Niki, Sirotište, Ikbal i indijski dragulj…

NOVI SAD – Švedski dokumentarni film “Marta i Niki” (Martha & Nikki) možete pogledati na RTV1 u četvrtak, 9. septembar u 20.05 časova. Dve prijateljice, Marta i Niki, su prvi ženski hip- hop duo, koji je pobedio na najpoznatijem svetskom takmičenju uličnog plesa, održanom u Parizu, 2010. godine.

One su pune energije i ogromnog talenta, pa im nije bilo teško da nadmaše sve suparnike. Dve prijateljice vole da provode vreme zajedno, pogotovo da plešu i putuju. Uvek su tu jedna za drugu, ali da li će se njihov odnos promeniti kada više ne budu na vrhu? Uprkos zajedničkoj strasti prema plesu, devojke imaju različito poreklo i vode drugačije živote. Marta je u Švedsku stigla iz Ugande, kao tinejdžerka, a Niki je, kao beba, usvojena iz Etiopije. Film prikazuje ne samo dve talentovane plesačice, već i dve mlade devojke koje pokušavaju da odgovore na važna životna pitanja i definišu svoje prijateljstvo.

Režija: Tora Martens (Tora Mårtens)

Scenario: Tora Martens (Tora Mårtens)

Producenti: Tora Martens (Tora Mårtens), Patrik Aksen (Patrik Axén)

Godina proizvodnje: 2015.

Sirotište (El orfanato)

Laura se sa porodicom vraća u sirotište u kojem je odrasla, sa namerom da otvori dom za decu sa invaliditetom.

Novo okruženje pobuđuje maštu njenog sina, koji osmišljava svaki put sve zamršenije igre. Ova činjenica prilično uznemiruje Lauru, toliko da počinje da misli da u samoj kući postoji nešto što preti njenoj porodici. Lauri se dešava nešto čudno i uprkos tome što je žena čvrstih principa, njen svet je uzdrman ovim dešavanjima i više nije sigurna ni u šta u šta je do sada verovala…

Žanr: horor, drama

Režija: J.A. Bayona

Scenario: Sergio G. Sánchez

Glavne uloge: Belén Rueda, Fernando Cayo, Roger Príncep, Geraldine Chaplin, Mabel Rivera, Montserrat Carulla, Andrés Gertrudix, Edgar Vivar, Óscar Casas

Godina proizvodnje: 2007.

Zemlje proizvodnje: Španija

RTV1/ subota, 11. septembar u 22.30 časova

Ikbal i indijski dragulj (Iqbal and the jewel of India)

Treći film iz serijala popularnih danskih dečijih filmova o dečaku Ikbalu i njegovim prijateljima.

Kada Ikbalova tetka dobije počasnu titulu čuvara Indijskog dragulja, cela porodica odlučuje da krene u Indiju, kako bi prisustvovala svečanoj ceremoniji. Nakon što Ikbala, posle incidenta na školskom izletu, izbace iz škole, njegov otac odlučuje da Ikbal za kaznu ostane u Danskoj i sam pronađe novu školu u koju će se upisati.

Ipak, snalažljivi Ikbal uspeva da ubedi tetku da ga upiše u školu u Indiji, tako da se i on pridružuje porodicu u Nju Deliju.

Idilični porodični odmor propada kada, tokom ceremonije, Indijski dragulj nestane, a Ikbalov tata bude poslat u zatvor.

Ikbal će, sa prijateljima, morati da nađe način da spasi tatu i pronađe ukradeni dragulj.

Žanr: komedija

Scenario: Mikael Olsen (Mikael Olsen), po knjigama Manu Sarina (Manu Sareen)

Režija: Oliver Zale (Oliver Zahle)

Glavne uloge: Hirkano Soares (Hircano Soares), Liv Leman Brandorf (Liv Leman Brandorf), Arien Takiar (Arian Takier), Runi Leverisa (Runi Lewerissa), Sara Masudi (Sara Masoudi)

Godina proizvodnje: 2018.

Zemlja proizvodnje: Danska

RTV1/ subota, 11. septembar u 15.15 časova

Čuda od dece (Wunderkinder)

U Drugom svetskom ratu u Ukrajini, troje dece, muzičkih genija – Nemica i dvoje Jevreja – moraju da nauče da koriste svoje muzičko umeće, neprolazno prijateljstvo i hrabrost kako bi preživeli u poludelom svetu odraslih.

Poltava, Ukrajina, početak 1940-ih. Nakon invazije nemačkog Vermahta, dobri odnosi između odraslih Nemaca i Rusa iznenada se prekidaju, ali ne i među decom koja su najbolji prijatelji već nekoliko godina. To su Nemica Hana Rajh i dvoje Jevreja, Abraša Kaplan i Larisa Brodski. Svo troje dele ljubav prema klasičnoj muzici. Abraša i Larisa su nadareni muzičari. Oboje su bili poznati u Sovjetskom Savezu, i komunistička partija je planirala da ih pošalje na školovanje u Sjedinjene Američke Države, ali baš kad su se spremali za put, promenila se politička klima. Nacisti su objavili rat Sovjetskom Savezu. Pošto imaju samo 12 i 13 godina, deca ne razumeju ludilo i surovost odraslih i vide samo jedan izlaz iz situacije: Treba da pomognu jedni drugima i osvoje srca odraslih koristeći svoje muzičke talente.

Žanr: ratna, drama

Režija: Markus Rosenmüller

Scenario: Stephan Glantz, Kris Karathomas, Markus Rosenmüller, Rolf Schübel.Idea:Artur Brauner

Glavne uloge: Kai Wiesinger, Catherine H. Flemming, Gudrun Landgrebe, Gedeon Burkhard, Konstantin Wecker, Natalia Avelon, Mark Zak, Elin Kolev, Mathilda Adamik, Imogen Burrell

Godina proizvodnje: 2011.

Zemlje proizvodnje: Nemačka

RTV1/ nedelja, 12. septembar u 15.00 časova

Iskupljenje (Redemption)

Nakon traumatičnog boravka u Afganistanu, bivši specijalac Džoi Džouns vraća se u London i suočava sa ratom druge vrste: sa životom na ulici, kao oštećeni, veteran bez doma.

iskupljenje
Izvor: RTV

U pokušaju da se rehabilituje, Džoi preuzima identitet drugog čoveka i traži pomoć mlade časne sestre Kristine, koja radi u jednoj od gradskih opatija.

Žanr: akcija

Scenario: Stiven Najt (Steven Knight)

Režija: Stiven Najt (Steven Knight)

Glavne uloge: Džejson Statam (Jason Statham), Agata Buzek (Agata Buzek), Kristijan Brasington (Christian Brassington), Viki Mekler (Vicky McClure), Benedikt Vong (Benedict Wong), Ger Rajan (Ger Ryan)

Godina proizvodnje: 2013.

Zemlja proizvodnje: SAD

RTV1/ nedelja, 12. septembar u 20.05

Samo ljubavnici opstaju (Only Lovers Left Alive)

Adam je muzičar koji se ponovno susreće sa svojom životnom ljubavi Evom. Ta ljubavna priča traje kroz vekove (budući su dvoje ljubavnika vampiri) a Adam je sad krajnje depresivan i ne vidi gde svet vodi.

Njihova ljubav je poljuljana i na velikom testu kada se pojavi divlja i nekontrolirana Evina sestra.

Žanr: drama

Režija: Jim Jarmusch

Scenario: Jim Jarmusch

Glavne uloge: Tilda Swinton, Tom Hiddleston, Mia Wasikowska, John Hurt, Anton Yelchin, Slimane Dazi, Jeffrey Wright, Carter Logan, Ali Amine, Aurélie Thépaut,Dave W., Ego Sensation, Fouad El Achaari

Godina proizvodnje: 2013.

Zemlje proizvodnje: Velika Britanija

RTV1/ nedelja, 12. septembar u 23.00 časova

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *