NOVI SAD – Mihajlo Stolić, biciklista somborskog “S Team”-a, ostvario je veliki uspeh na juniorskom svetskom kupu u Češkoj. U izuzetno jakoj konkurenciji biciklističkih svetskih velesila poput Španije, Holandije, Francuske, Norveške i mnogih drugih, srpski biciklista popeo se na najviši stepenik pobedničkog postolja ostavivši iza sebe takmičare pomenutih zemalja.
Mihajlo Stolić član biciklističkog kluba “Team S” iz Sombora, ispisao je nove stranice istorije srpskog biciklizma. Sedamnaestogodišnji Stolić je pobednik druge B etape duge 57 kilometara u okviru juniorskog Svetskog kupa, koji je održan u Terezinu u Češkoj. To je najbolji individualni rezultat, koji je ikada ostvario jedan srpski takmičar. Tim povodom za mladog Stolića i njegovog trenera Marka Sudarića priređen je prijem u Pokrajinskoj Vladi.

 

“Konkurencija je bila svetska, reč je o svetskom kupu, poziv za to takmičenje dobijaju samo 20 nacija i imali smo priliku da se nadmećemo sa najjačim takmičarima, koji će nastupiti i na predstojećem evropskom prvenstvu”, kaže Stolić.

“U poslednjih 20-30 godina od kada se organizuju svetski kupovi, Srbija 14 puta ima takmičara u deset prvoplasiranih, ovo je druga medalja, ali prva pobeda. To dovoljno govori koliko je to teško ostvariti i ovo je uspeh koji je srpski biciklizam pozicionirao na svetskoj mapi”, ističe Marko Sudarić, trener reprezentacije Srbije i biciklističkog kluba “Team S”.

“Danas smo razgovarali o Mihajlovim narednim planovima, i siguran sam da će nas ubuduće obradovati novim uspesima i novim medaljama”, kaže Dane Basta, pokrajinski sekretar za sport i omladinu.

Stolića već sledeće nedelje očekuje juniorsko evropsko prvenstvo u Italiji, gde ima visoke ciljeve i kaže da mu je san da jednog dana uđe u profesionalne vode. Reč je o izuzetno skupom sportu, gde finansije igraju važnu ulogu, pa će podrška Pokrajine, ali i grada Sombora, odakle je i njegov matični klub “S Team” biti od velikog značaja.

RTV (Dražen Knežević)

Foto: Mihajlo Stolić (Privatna arhiva)