NOVI SAD – Izložba “Dunavske igre prestola – pad i uzdizanje varvara“ grupe autora koju čine Stanko Trifunović, Jelena Đorđević, Ivana Pašić, Vojislav Đorđević i Marija Ćuković biće otvorena 21. septembra u Muzeju Vojvodine i trajaće do 10. oktobra, saopšteno je danas iz ove institucije.
Izložba se realizuje povodom održavanja međunarodne arheološke konferencije “Sloveni i njihovi susedi u 1. milenijumu n.e.“, koja će se održati u Muzeju Vojvodine od 4. do 7. oktobra 2021. godine.

Postavka predstavlja sumirane rezultate starih i novih arheoloških istraživanja na području Srpskog Podunavlja u kontekstu velikih istorijskih događaja 1. milenijuma nove ere – pre svega kroz materijalnu kulturu varvarskih naroda, predmete svakodnevice, keramičke lonce, čelično oružje, metalni i drugi nakit, koji su “tihi, ali rečiti svedoci pred stručnim islednicima Prošlosti“.

“Od proterivanja Adama i Eve iz Raja, na obalama Fisona (Dunava), jedne od rajskih reka, ljudi su u pokušajima ponovnog pronalaženja Bogom im datog Doma, stvarali istoriju Evrope. Tek po neki red zapisan perom nije ni prineti nebrojenim stranicama zapisanim u slojevima zemlje, koje arheolozi predano iščitavaju svakim novim istraživanjem“, navode organizatori postavke.

Autori izložbe, kustosi iz Muzeja Vojvodine u Novom Sadu, Narodnog muzeja u Pančevu i Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Petrovaradinu daju novi, autentičan prikaz i interpretaciju istorijskih i arheoloških činjenica, pojava i procesa na tom prostoru.

Veliki deo eksponata, kako je navedeno, potiče upravo sa autentičnih istraživanja samih autora, a oni su dopunjeni eksponatima iz još osam muzeja iz Srbije.

Tanjug