NOVI SAD – Konferencija o Zapadnom Balkanu “Jedan region jedno tržište – korak napred ka zajedničkom tržištu Evropske Unije” počela je u hotelu “Šeraton”u Novom Sadu. Organizatori su Pokrajinski Fond “Evropski poslovi”, Fondacija “Konrad Adenauer” i Regionalni forum mladih lidera. Osnovna tema dvodnevne konferencije je jačanje ekonomske saradnje i uspostavljanje zajedničkog tržišta na području Zapadnog Balkana.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je za RTV da je Novi Sad prirodno mesto za takve susrete, ali i Srbija kao država.

“Pre neke dve godine sa Petrovaradinske tvrđave krenula je priča o Mini-Šengenu, odnosno ono što je danas definisano u okviru zajedničke saradnje Srbije, Severne Makedonije i Albanije kao Open Balkan. Sad želimo, naravno, da vidimo, i druge zemlje iz regiona kao deo tog procesa”, istakao je Vučević.

On je napomenuo da je dobra prilika da sve izazove, sa kojima se, kako je objasnio, suočavali prethodnih godina, ali i ovih dana, definišemo kroz razgovor o zajedničkom tržištu, o slobodnom kretanju ljudi, robe, kapitala i usluga.

RTV (Branimir Kozarov), Tanjug