NOVI SAD –  Obilaskom postavki iz Dijaloga Temišvar – Novi Sad u Petrovaradinu, sinoć je zvanično počeo deveti Festival savremene umetnosti Dunavski dijalozi koji će trajati do 28. septembra u Novom Sadu. Ovogodišnji umetnički dijalog između dva grada postavljen je sinoć na jedan dan u autentičnim prostorima Petrovaradinske tvrđave i Podgrađa – Velikom ratnom bunaru i Vojnim podzemnim galerijama.

Festival u svojoj osnovi nastoji da omogući direktni kontakti srpskih umetnika sa umetnicima iz zemalja dunavskog regiona. Umetnički direktor određuje tematski okvir te poziva ugledne kolege, selektore iz pojedinačnih zemalja na Dunavu da predstave aktuelnu scenu samostalnom ili grupnom izložbom.

“Umetnički dijalog: Novi Sad – Temišvar se na Dunavskim dijalozima priređuje u kontinuitetu od 2016. godine kada su dva geografski i kulturološki bliska grada proglašeni za Evropske prestonice kulture 2021. Zahvaljujući izuzetnoj saradnji galerija Bel art u Novom Sadu i Jeca galerije u Temišvaru, umetnici i njihovi radovi se postavljaju u specifičan dijaloški odnos u duhu osnovne ideje Festivala.“, izjavila je na otvaranju direktorka festivala Vesna Latinović.

U programu Dunavskih dijaloga nastavlja da dominira centralna izložba Društvo i umetnost u okolnostima iznuđene realnosti u Muzeju savremene umetnosti. Pored centralne, upriličene su još postavke: Novi Sad+ u Katoličkoj porti i Bugarsko-srpski umetnički dijalozi na tri lokacije – SULUV, Mali likovni salon i Galerija Bel art.

Ostvarena je i saradnja sa jednim od najznačajnijih svetskih festivala medijske umetnosti Ars Elektronikom u Lincu, te će program Dunavskih dijaloga činiti posebnu “Baštu Novi Sad” na ovom festivalu.

Dunavski dijalozi su platforma za prezentaciju aktuelnih tokova vizuelne umetnosti dunavskog regiona, umetničku saradnju i razmenu, koju je galerija Bel art pokrenula 2013. godine. Do sada je učestvovalo više od 400 umetnika, kustosa i teoretičara umetnosti iz 14 zemalja.