JASENOVAC – Centralna proslava praznika Svetih novomučenika jasenovačkih počela je arhijerejskom liturgijom koju služi patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uz sasluženje velikog broja arhijereja SPC i drugih pomesnih crkava, u crkvi Svetog Jovana Krstitelja manastira Jasenovac.
Liturgiji u Jasenovcu pored velikog broja arhijereja prisustvuje i ministar Vlade Srbije Nenad Popović, član predsedništva BiH Milorad Dodik, izaslanik predsednika Srbije Veran Matić, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac, i veliki broj vernika, a nakon liturgije na humci pokraj spomenika „Kameni cvet” koji se nalazi u okviru Spomen-područja “Jasenovac” patrijarh Porfirije će služiti pomen jasenovačkim stradalnicima. Proslavu praznika organizuju eparhija pakračko-slavonska SPC i Muzej žrtava genocida.

Sutra će u Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji “Kantakuzina Katarina Branković” u Zagrebu, biti održan Međunarodni naučni simpozijum “Novomučenici: VII”, na kojem će učešće uzeti domaći i inostrani istoričari i stručnjaci u oblasti društveno – humanističkih nauka, a na otvaranju će se obratiti patrijarh Porfirije.

Nastradali u logoru Jasenovac za vreme Drugog svetskog rata u NDH kanonizovani su na Saboru SPC održanom 16. aprila 2010. godine, kada je za datum njihovog proslavljanja određen 31. avgust po julijanskom, odnosno 13. septembar po gregorijanskom kalendaru. Logor Jasenovac, kao sistem logora pod komandom iz logora Jasenovac, bio je najveći koncentracioni i logor smrti na prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije za vreme Drugog svetskog rata. Logor je formirala Nezavisna Država Hrvatska u avgustu 1941. godine, a uništile su ga ustaše u aprilu 1945. godine.

U logor su dovođeni Srbi, Romi i Jevreji, svih uzrasta, polova, starosnih dobi, socijalnih, obrazovnih i drugih profila, ali tu su dovođeni i svi drugi koji su podržavali Srbe, Rome, Jevreje, komuniste, partizane ili nisu odgovarali tadašnjim vođama ustaške Hrvatske.

Logor Jasenovac je bio prvi sistematski izgrađivani logorski kompleks na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske, jedini koji je neprekidno delovao sve do kraja njenog postojanja i najveći po prostoru koji je zauzimao, po broju logoraša koji su kroz njega prošli i po broju žrtava koje su u njemu stradale. Manastirska crkva posvećena rođenju Svetog Jovana Preteče sagrađena je 1775. Godine, a razorena je na početku Drugog svetskog rata 1941. godine rukama prvih jasenovačkih logoraša.

Hram je obnovljen i osvećen 2. septembra 1984. godine, dok je tokom ratnih sukoba pri raspadu bivše SFRJ 1991. godine crkva ponovo oštećena, a u maju 1995. u operaciji Bljesak je oskrnavljena i opustošena. Crkva je ponovo obnovljena 2000. godine.

Popović: Danas se secamo genocida nad Srbima od monstruma NDH

Ministar Nenad Popović koji prisustvuje obeležavanju praznika Svetih mučenika jasenovačkih u Jasenovcu poručio je da se danas sećamo genocida koji je sproveden nad Srbima u logoru Jasenovac od, kako je rekao, ruke monstruma nacističke Nezavisne države Hrvatske.

Popović je u izjavi za Tanjug podsetio da do današnjeg dana nije utvrđen tačan broj stradalih i kazao da se podaci o tome kriju i falsifikuju.

“Ali, radi se o stotinama hiljada Srba, Jevreja i Roma koji su na najmonstruoznije načine mučeni i ubijani u Jasenovcu. Ta ubistva su bila sprovođena na sistematski način sa ciljem da se zatru tragovi postojanja srpskog naroda na ovom prostoru”, ukazao je Popović.

Izrazio je žaljenje zbog toga što se današnje hrvatsko državno rukovodstvo nikada nije jasno odredilo prema genocidu nad Srbima koji su počinili Hrvati u Drugom svetskom ratu.

“Naprotiv, hrvatski političari veličaju ustaštvo i pokazuju celom svetu da je današnja Hrvatska ideološka naslednica nacističke NDH. Pod takvim okolnostima teško je govoriti o istinskom pomirenju u regionu kojem Srbija teži”, dodao je.

Popović kaže da će Srbija nastaviti da se bori za istinu i za to da svaka žrtva ustaških zločina bude upisana i zapamćena u istoriji jer, kako kaže, narod koji ne zna svoju istoriju, ne može ni da gradi svoju budućnost.

“Zato je važna inicijativa predsednika Vučića da se u Donjoj Gradini izgradi Memorijalni centar za sve srpske žrtve”, poručio je Popović.

Tanjug