NOVI SAD – U Sremskim Karlovcima danas su uz najviše vojne počasti pohranjeni posmrtni ostaci generala Đorđa Stratimirovića, komandanta srpskih dobrovoljaca iz Šajkaške koji je izvojevao najvažniju srpsku pobedu nad brojnijom i opremljenijom mađarskom vojskom 12. juna 1848. godine. Ceremonija pohranjivanja posmrtnih ostataka generala Stratimirovića počela je liturgijom u Sabornom hramu u Sremskim Karlovcima, gde su juče preneti. Opelo i liturgiju predvodio je episkop hvostanski Jeremić Justin sa sveštenicima, uz pojanje karlovačkih bogoslova, nakon čega su gardisti izneli kovčeg sa moštima vožda Stratimirovića ispred Sabornog hrama uz počasni pozdrav, nakon čega je usledila litija kroz Sremske Karlovce.

Predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i pokrajinski sekretari došli su da odaju počast slavnom generalu u sabornom hramu, odakle će posle liturgije biti održana ulicom Patrijarha Raičića i prenos posmrtnih ostataka do manastira Vavedenja Presvete Bogorodice posle iznošenja posmrtnih ostataka.

Predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da vožd pripada besmrtnicima bez kojih je istorija nezamisliva i sadašnjost ne bi bila takva kakva jeste. U svom govoru podsetio je i na sve one koji su dali nemerljiv doprinos istoriji Vojvodine kakvu danas poznajemo.

Tanjug, RTV