BEOGRAD – Resorni ministri zemalja jugoistočne Evrope potpisali su danas Deklaraciju o posvećenosti železnici, kojom su se obavezali na formiranje održivih i zelenih železnica.
Deklaracija je potpisana u okviru Železničkog samita Zapadnog Balkana 2021, koji se održava u Beogradu.

Na potpisivanju deklaracije istaknuto je da je cilj da se železnica vrati na “pravi kolosek” na Zapadni Balkan, odnosno da bude održiva, zelena i da poveže region, ali i region i Evropu.

“Zapadnobalkanski železnički samit 2021” koji je okupio državne, regionalne i evropske zvaničnike, kao i stručnjake iz oblasti železničkog saobraćaja, otvoren je danas u Beogradu.

Samit organizuju Transportna zajednica, Evropska investiciona banka (EIB) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), a domaćin je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da su u Srbiji planirani železnički projekti vredni više od šest milijardi evra, kao i da je cilj da Srbija kompletno modernizuje železnički saobraćaj i prugama se poveže sa svim zemljama u regionu i sa EU.

Premijerka je istakla da je Srbija od 2014. godine, kada smo počeli ozbiljno da ulažemo u železnicu, u rekonstrukciju i modernizaciju pruga i nabavku vozova, uložila više od 600 miliona evra.

Tanjug