SUBOTICA – Predsednik Saveza bačkih Bunjevaca Mirko Bajić danas je izjavu predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, u kojoj Bunjevce naziva Hrvatima, ocenio neprimerenom predsedniku ozbiljne evropske države, koja podstiče i priziva nasilnu asimilaciju.
Bajić u saopštenju ističe da su Bunjevci autohton južnoslovenski narod, kao što su i Hrvati i Srbi, i podseća da je na Velikoj Narodnoj Skupštini u Novom Sadu 1918. godine, na kojoj je doneta odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji, među svim delegatima bilo 84 delegata Bunjevaca (jedan na 1.000 stanovnika), i jedan delegat Hrvat.

Navodi da to dovoljno govori o odnosu broja Bunjevaca i broja Hrvata na ovim prostorima početkom prošlog veka i dodaje da krajem 19. i početkom 20. veka Subotica nije bila “najveći hrvatski grad” niti je u Subotici bilo Hrvata.

”Hrvatski jezik se u Subotici nije mogao ni čuti, jer ga niko nije ni koristio, govorilo se mađarski, srpski i bunjevačkom ikavicom. Bunjevci, na žalost, jesu bili izloženi nasilnoj asimilaciji u Hrvate, što je 1945. godine kulminiralo sramnom ‘naredbom’ tadašnje komunističke vlasti, kojom je naređeno da se svi Bunjevci imaju smatrati Hrvatima, bez obzira na ličnu izjavu”, navodi Bajić u saopštenju.

Tanjug,RTV

Foto: Grad Subotica