NOVI SAD – Promociju dugoočekivane monografije “Vladimir Veličković – Peinture / Paintings / 1966 – 2019”, u izdanju Vina productions iz Francuske, publika će moći da isprati večeras od 19 sati, u Kulturnoj stanici Svilara, u okviru nedelje vizuelne umetnosti Kaleidoskopa kulture. Na promociji ove monografije ljubiteljima dela jednog od najeminentnijih srpskih slikara, obratiće se izdavač Nebojša Bošnjak, kao i autorka teksta monografije i članica Francuske Akademije umetnosti, Lydia Harambourg. Predstavljanje monografije, pratiće i izložba radova Vladimira Veličkovića, u okviru koje će biti izložena dva ulja na platnu, dva crteža i sedam grafika – među kojima je diptih i triptih.

Koncept monografije osmislio je umetnikov sin Vuk Veličković, a za dizajn je zaslužan Futro Design Studio. Svi zainteresovani, izložbu će moći da isprate do 11. oktobra u Svilari, svakog dana, uključujući i vikende od 10 do 18 sati. Takođe, publika će moći i da kupi monografiju za vreme trajanja izložbe. Pored promocije monografije Vladimira Veličkovića, u nedelji vizuelne umetnosti, publika će moći da isprati sutra, 28. septembra od 20 sati, premijeru filma nastalog u okviru projekta “Kizuna” Marka Kaćanskog i nastup sastava Bruke u Kulturnoj stanici Eđšeg, kao i promociju knjige “Dani punog meseca” Vitomirke Trebovac od 16 sati. U sredu, 29. septembra, takođe u Eđšegu, od 10 sati biće upriličene radionce “Savremeni izazovi i tradicionalna znanja konzervacije i restauracije” Milice Sekulić.

Zbog najavljenog lošeg vremena, umetnički projekat Željka Grulovića „Muzej budućnosti” publika će moći da isprati za vikend, 2. i 3. oktobra, na Novom mestu, na Detelinari (Rumenačka ulica 25-29) od 16 do 20 sati, dok će film “Prašina” Filipa Markovinovića biti prikazan 2. oktobra u 20 sati, na Novom mestu, na Novom naselju, kod škole Prva vojvođanska brigada. Podsećamo da izložbu “Trajne vrednosti – zbirka umetničkih vrednosti DDOR osiguranja”, koja je otvorena za vikend, svi zainteresovani mogu pogledati u Galeriji Matice srpske do 16. oktobra. Takođe, izložbu “Homogeno u nehomogenom” mlade umetnice Darije Dragojlović, publika će moći da isprati do 30. septembra u Fabrici, u Kreativnom distriktu. Kaleidoskop kulture, kao celogodišnji projekat kulture zajedništva i ove godine, kroz pet vrsta umetnosti spaja umetnike, ustanove kulture, nevladine organizacije, građane i posetioce, da bi do 8. oktobra predstavio prostore i programe širom grada, promovišući jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada.

RTV