NOVI SAD – Kompanija Huawei Technologies, u cilju podrške mladim talentima da razviju svoje potencijale u ICT oblasti, potpisala je sporazum o saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu.
Pored toga, potpisani su i sporazumi o saradnji sa tehničkim fakultetom iz Čačka i Kriminalističko-policijskim univerzitetom.

Kompanija Huavej donirala je i Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu novu savremenu bežičnu tehnologiju u vrednosti od gotovo 100 hiljada evra, dok je Elektronski fakultet u Nišu dobio novu tehničku opremu čija vrednost iznosi više od 70 hiljada evra.

Direktor kompanije Huavej u Srbiji, Čen Čen, uručio je donacije i potpisao sporazume o saradnji u prisustvu prvog potpredsednika Vlade i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branka Ružića i istakao da je Huavej posvećen ulaganju u obrazovanje i razvijanju mladih talenata u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

Pandemija je otežala rad svih obrazovnih ustanova u Srbiji i suočila kako profesore, tako i studente, sa novim izazovima online nastave. Verujemo da će ove donacije u vidu tehničke opreme i bežične tehnologije olakšati njihov rad u narednom periodu. Ponosni smo i na potpisane sporazume o saradnji koji će doprineti razmeni znanja stručnjaka iz oblasti veštačke tehnologije, ali i omogućiti realizovanje novih sjajnih projekata koji su pred nama. Nadamo se da ćemo na ovaj način poboljšati digitalne veštine mladih i podstaći ih da pronađu strast prema nauci i spremnost da je istražuju. Kompanija Huavej usmerena je na negovanje ICT talenata, a sve u cilju da ojačamo razumevanje i interesovanje za ovu industriju i da na taj način mlade ohrabrimo da postanu deo digitalnog sveta, istakao je Čen Čen i dodao da je obrazovanje, koje je danas usko povezano sa korišćenjem najmodernijih tehnologija, najvažniji resurs za budućnost.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Branko Ružić, istakao je značaj potpisanih sporazuma o saradnji i ugovora o donaciji.

Pre svega, želim da izrazim zadovoljstvo što su danas potpisani ovako važni sporazumi koji će unaprediti sistem visokog obrazovanja u Srbiji. Zahvaljujući ovoj donaciji kompanije Huawei Technologies, koja će dati vrednu opremu Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu i Elektronskom fakultetu u Nišu, studenti će moći da unaprede kvalitet učenja, a profesori će imati bolje uslove za rad. Takođe, veoma su važni i sporazumi koji će doprineti razmeni znanja i unaprediti rad na zajedničkim projektima, kroz poboljšanje digitalnih kompetencija mladih.

Zajednički cilj svih nas je da ulažemo u poboljšanje kvaliteta visokog obrazovanja, kako bi studenti nakon završetka studija bili spremniji za tržište rada. Zahvalni smo kompaniji Huavej koja je kao društveno odgovorna kompanija prepoznala potrebe ovih fakulteta i odlučila da donira ovu vrednu opremu. Povezivanje i saradnja nauke i obrazovanja sa privredom su od izuzetnog značaja, istakao je Ružić.

Prof. dr Rade Doroslovački, dekan Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu podsetio je na važnost potpisanog sporazuma.

U ime Fakulteta tehničkih nauka izražavam veliko zadovoljstvo jer je potpisan sporazum između nas i kompanije Huavej. Naš fakultet je pionir u svetu u stvaranju simbioze nastave, nauke i saradnje sa privredom. Baš zbog toga, svesni smo koliko je ova saradnja važna. Kompanija Huavej prepoznala je potencijal našeg fakulteta – imamo kadrove, stvaramo najveći broj inženjera iz IT struke i veštačke inteligencije, rekao je profesor Doroslovački.

U svom dosadašnjem radu, kompanija Huavej kontinuirano je posvećena ulaganju u obrazovanje i razvijanju mladih talenata u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija kroz razne projekte, poput “1.000 snova” i “Seeds for the future”. Osnovni cilj je unapređenje digitalnih veština mladih kako bi postali deo savremnog digitalnog okruženja, ali i izgradnja ekosistema informaciono-komunikacionih tehnologija uz podršku i saradnju sa svim zainteresovanim stranama. Projekti imaju za cilj da obezbede dugoročnu i održivu platformu za mlade u regionu i podstaknu ih da rade na ICT sektoru, pomažući svojim zemljama da grade inteligentno društvo u regionu.

Foto: Stefan Tomašević