BEOGRA – Ukoliko ste preležali Covid-19 pred vama je važan period oporavka koji može potrajati i nekoliko nedelja. Uravnotežena ishrana bogata proteinima kao i neophodnim vitaminima i mineralima uslov je za uspešniji i brži oporavak.

Nedostatak snage, brzo zamaranje, slabost u mišićima, a neretko i gubitak ukusa i mirisa najčeći su problemi koji prate pacijente koji se oporavljaju od Covid-19.

Vitamini B kompleksa za povratak snageVitamini B kompleksa od velikog su značaja za snagu imunog sistema i bez dovoljnog unosa vitamina B, nema oporavka organizma. Postoji 8 vitamina B kompleksa B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 koji su esencijalni za čoveka. Svakodnevno se moraju unositi hranom ili putem vitaminskih preparata, jer ih organizam ne može sam proizvesti.

Svaki od navedenih vitamina ima specifičnu ulogu, ali su njihovi uticaji na organizam usko povezani, pa ih je najbolje uzimati objedinjene u B kompleksu. U nedostatku vitamina B, nema adekvatnog metabolizma hranljivih sastojaka, masti, belančevina i šećera u organizmu, i njihovog pretvaranja u energiju. Pored jačanja imuniteta, vitamini B kompleksa važni su za pravilno funkcionisanje nervnog sistema, srca i krvnih sudova, i to pre svega vitamini B6, B12 i B9 (folna kiselina) koji sprečavaju nagomilavanje aminokiseline homocisteina za koju je dokazano da ima štetne efekte na krvne sudove i ubrzava proces ateroskleroze – objašnjava mr.pharm Branislava Daskalović, direktor prodaje za CHC za Zapadni Balkan, iz Hemofarma.
Magnezijum za oporavak mišićnih funkcija

U hrani magnezijuma ima najviše u bundevinom i čija semenu, kikirikiju, indijskim orasima, bademima i crnom pasulju. Dobar izvor su i mineralne vode bogate magnezijumom. Ipak, da bi se unele potrebne doze magnezijuma neophodna je suplementacija, posebno u periodu oporavka od Covid-19 ili drugih teških bolesti.

Magnezijum je neophodan za proizvodnju energije, a doprinosi i izgradnji koštane strukture, te odvijanju procesa koji su važni za prenos nervnih impulsa, mišićnu kontrakciju i normalan srčani ritam. Magnezijum je kofaktor u više od 300 enzimskih sistema koji regulišu različite biohemijske procese u organizmu, kao što je sinteza proteina, mišićna i nervna funkcija, i regulacija krvnog pritiska – kaže naša sagovornica.
Preko 60 odsto odrasle populacije ne unosi potrebnu dnevnu dozu magnezijuma koja za odraslog muškarca iznosi 400mg, a za ženu 320mg.

Osnažite imunitet

Vitamini D, A i C, zatim cink, selen i polifenoli, neophodni su za jačanje odbrambenih snaga organizma i brži oporavak od infekcije Covid-19.

Suplementacija vitaminom D3 važna je u prevenciji, procesu lečenja i periodu oporavka od Covid-19. Vitamin D je zapravo hormon neophodan za dobro funkcionisanje imunog sistema, ali i za zdravlje mišića i kostiju. Smernice za lečenje obolelih od Covid-19 preporučuju da se u okviru terapije pacijentima daju 2000IJ vitamina D3 dnevno. Niske vrednosti vitamina D uvećavaju rizik od infekcija, vanbolničke upale pluća kod odraslih i infekcije gornjih disajnih puteva kod dece. Primećeno je i da su pacijenti sa deficitom vitamina D3 imali teži oblik Covid-19 – upozorava farmaceut Branislava Daskalović.
Povećan rizik od nedostatka vitamina D imaju gojazne osobe, oboleli od dijabetesa i visokog krvnog pritiska, kao i stariji od 65 godina.

Cink je još jedan neophodan mineral za brži oporavak i dobro zdravlje.

Cink je uključen u funkciju imunog sistema u proizvodnji antitela i belih krvnih zrnaca, a doprinosi i bržem zarastanju rana. Ukoliko nema dovoljno cinka u organizmu, znatno je povećana osetljivost, posebno na virusne infekcije. Studije su pokazale da u slučaju korona virusa suplementacija visokim dozama cinka ubrzava oporavak i skraćuje period trajanja simptoma infekcije – objašnjava naša sagovornica.
Vitamin A za brži oporavak čula mirisa i ukusa

Preko 80% obolelih od Covid-19 suočavaju se sa privremenim gubitkom čula mirisa i ukusa, a kod 5-8 % pacijenata ovaj problem traje i 6 meseci posle lečenja od infekcije virusom korona.

Vitamin A ubrzava regeneraciju nazalne sluzokože i oštećenog neuroepitela, te se preporučuje lokalna primena vitamina A i D na sluznicu nosa. Svakako ne zaboravite i na dovoljan unos vitamina C. On štiti ćelije od oksidativnih procesa izazvanih infekcijom i doprinosi jačanju imunog sistema. Ako pušite, kao i u periodu oporavka od bolesti, obavezno pojačajte unos vitamina C — savetuje mr pharm Branislava Daskalović iz Hemofarma.

Autor: Aleksandra Gazivoda